2022. július 26., kedd

Mit tegyünk? "Valahogy ki kell jutnunk innen... Ez egy gödör, egy gödör" ©

 

Miközben sok orosz aktívan gondolkodik az ország elhagyásán, az orosz külügyminisztérium elismerte, hogy az oroszok nem kapnak schengeni vízumot. Jelenleg Lettország, Litvánia, Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Észtország konzulátusai ténylegesen felfüggesztették a vízumkiadást az oroszok számára.

Az észt külügyminisztérium javaslatot készít az Európai Uniónak, hogy függessze fel a vízumkiadást az oroszok számára, mivel "erkölcsileg helytelennek" tartja, hogy orosz állampolgárok tömegesen mennek a Louvre-ba, miközben Ukrajnában gyerekeket gyilkolnak. A nyilatkozatot az ország külügyminisztere, Urmas Reinsalu tette.

Ezen túlmenően valamennyi finn parlamenti párt jóváhagyta az oroszok vízumtilalmát (de még nem fogadták el). A Kreml a maga részéről közölte, hogy Moszkva nagyon negatívan reagálna és lépéseket tenne, ha Finnország korlátozná a vízumkiadást az oroszok számára. A Kreml reméli, hogy erre nem kerül sor.

A Finnországba beadott vízumkérelmek mintegy felét utasítják el Moszkvában - mondta Jussi Tanner, a finn külügyminisztérium konzuli osztályának vezetője. Elmondása szerint ez a megnövekedett számú kérelem feldolgozásának nehézségei miatt van.

Közben az ukrán hatóságok azt javasolták, hogy az EU tagállamai ne engedjék be területükre azokat az oroszokat, akik támogatják az ukrajnai háborút. Ezt Olekszij Makejev, Ukrajna uniós nagykövete mondta a Politico című lapnak adott interjúban. Javasolta, hogy a vízumkérelmi űrlapon szerepeljen egy erre vonatkozó kérdés.

Forrás (videóval): Ёшкин Крот (facebook)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.