2022. szeptember 1., csütörtök

A háború valósága

 

Napról napra több és nagyobb csapás éri a munkavállalókat és a fiatalokat Franciaországban - a beharangozás szerint a háború az oka.

A valóság: Kelet-Európában háború zajlik, amelyben Franciaország is részt vesz az amerikai parancsnokság alatt álló NATO-ban; és a világméretű háború, amelyben a háború középpontjában a Kínával való konfliktus lenne, ebben a francia haditengerészet vezérkari főnöke "világos" felkészülésre szólít fel (lásd augusztus 17-i számunkat).

A közelgő recesszió, amely munkahelyek százezreit fenyegeti? Az energiatarifák robbanása és Borne asszony bejelentése a lehetséges megszorításokról, amelyek családok millióit fosztják meg a fűtéstől ezen a télen? Nyomorúságos költségvetések fojtogatják az iskolákat, kórházakat és közszolgáltatásokat, miközben a háborús költségvetés elsőbbséget élvez? Mindenhol a háborús spirálba botlunk ... és milyen messzire fog vezetni?

A Les Echos augusztus 26-i számában olvashatjuk: "Egy harmadik világháború, akár nukleáris, már nem tabu és nem elképzelhetetlen a piacok számára hat hónappal Oroszország ukrajnai inváziója után. Ennek valószínűsége megduplázódott“.

Három nappal később ugyanennek a napilapnak a munkatársa aggodalmának adott hangot "Elveszíthetjük a háborút?" címmel: “Úgy tűnik, eljött az erőfeszítés és az áldozathozatal ideje. De mi a cél? Hat hónapnyi ukrajnai háború és az Oroszország elleni szankciók után

Oroszországra a következmények keményen hatnak (...) Moszkvában, de fájdalmasan jelentkeznek Berlinben, Rómában vagy Párizsban is. Az infláció itt van, a recesszió jön.” És közben... "Az Egyesült Államok a nagy nyertes: az olaj- és az agrár-élelmiszeripar profitál a világgazdaságban tapasztalható feszültségekből, miközben védelmi ipara egyre több megrendelést kap”.

A munkások számára Franciaországban és bármely országban egyértelmű: a háborúval nem nyerhetünk semmit. Ellenkezőleg: sürgősen blokkolnunk kell az őrült mechanizmust, ami úgy tűnik, hogy megállíthatatlanul egy általános háború felé vezet minket. Ezért kell követelni az összes csapat visszavonását, Oroszországét Ukrajnából, a NATO-t Kelet-Európából, és a francia csapatokét is Afrikából.

Követelni a szankciók feloldását, a fegyverkezés megszüntetését és a fegyverszállítás megszüntetését, a francia csapatok kivonását az Ukrajnával határos országokból, Franciaország részvételét meg kell szüntetni a konfliktusban, a franciaországi háborús költségvetésnek véget vetni s a nép szükségleteihez igazítani a kiadásokat.

Az összes, magát a munkás- és demokratikus mozgalom részének valló szervezet közös céljai közé kellene tartoznia mindennek azonban a francia "baloldali" képviselők az Európai Parlamentben jóváhagyták a fegyverek szállítását, a szankciókat és a NATO beavatkozást.

Ezeket is meg kell vitatnunk október 22-én, a párizsi nemzetközi találkozón a munkásmozgalom hagyományainak megfelelően, amely harc a háború, a háborús uszító kormányok ellen, a munkások és a fiatalok ellenségével szeben itthon és külföldön egyaránt.

Daniel Gluckstein

Megjelent: La Tribune des travailleurs - No354 - Mercredi 31 août 2022

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.