2022. szeptember 22., csütörtök

HOGYAN SZABOTÁLJA BELGIUM AZ "ADÓPARADICSOMOK ELLENI KÜZDELMET"

 


Ma a Számvevőszék a Parlamentben bemutatta az "Adóparadicsomokba történő kifizetések" című ellenőri jelentését. A jogszabályok már önmagukban is megengedőek az adóparadicsomokkal szemben. Emellett azonban, ahogy a jelentésből kiderül, rosszul találták ki és nagyon rosszul alkalmazzák.

A belga törvények szerint a vállalatoknak (csak) akkor kell bevallaniuk (bizonyos) adóparadicsomoknak kifizetett összegeket, (és csak) akkor, ha azok meghaladják a 100 000 eurót. A Számvevőszék azonban számos anomáliát állapított meg. Egy kis válogatás.

Nem egy, hanem három különböző lista létezik az adóparadicsomokról, és ezek nem naprakészek.

Néhány adóparadicsomnak (például Hongkongnak) a törvény szerint szerepelnie kellene a listán, de nem szerepelnek.

A kifizetések teljes összege óriási: 265 milliárd euró 2020-ban. Vagy akár 434 milliárd euró. Többféle összeg van forgalomban, de az FPS nem tudja megmagyarázni az eltéréseket.

Ebből a 434 milliárdból 427 milliárd... 8 bankból származik, amelyek nem töltik ki helyesen az ad hoc űrlapot ("275 F nyilatkozat").

Az adóparadicsomok százmilliárdjainak elemzéséért felelős egység csak... 4 személybôl àll, és még csak nem is teljes munkaidőben.

A legtöbb adóhivatalnok nem tud ennek az egységnek a létezéséről.

Az FPS Finance (Szövetségi Közszolgálati Pénzügyi Hivatal, amely a belga állam pénzügyi vonatkozásait kezeli) nem dolgozott ki iránymutatásokat az adóparadicsomokba történő kifizetések ellenőrzésére vonatkozóan.

Az adóellenőrzések ritkán fordulnak elő, és ritkán eredményeznek további adókat.

Az adóhatóságok ellenőrzik az adóparadicsomokba irányuló kifizetéseket bejelentő vállalatokat, de nem ellenőrzik azokat a vállalatokat, amelyek nem jelentik be azokat.

A leányvállalatok közötti transzferár-manipuláció az adóparadicsomokat használó multinacionális vállalatok egyik fő csalása, de szinte soha nem ellenőrzik.

Minden évben az Egyesült Arab Emírségek (Dubai és társai) a legmagasabb befizetési összegeket tartalmazó adóparadicsom, de az adóhatóságok még soha nem végeztek külön vizsgálatot ebben az országban.

Egyes vállalatok nem feltétlenül jelentik be az Egyesült Arab Emírségekbe irányuló kifizetéseiket, mivel Belgiumnak adóegyezménye van ezzel az adóparadicsommal (ami már önmagában is rendellenesség), amely tartalmaz egy olyan záradékot, amely nem teszi kötelezővé a bejelentést.

Ahhoz, hogy megállapítsák, hogy egy adóparadicsomba történő fizetés mesterséges konstrukció, az adóhatóságnak bizonyítania kell az adóelkerülés szándékát (amit egy agyszkennelés nem mutat ki...).

Marco Van Hees *

*Marco Van Hees a brüsszeli szabad egyetem politológia szakán szerzett diplomát, majd a belga pénzügyminisztériumban lett köztisztviselő. Ezzel egyidejűleg cikkek és könyvek egész sorát publikálta a belga pénz- és adórendszerről, különösen annak a multinacionális vállalatokat (például a fiktív kamatot) és a nagy magánvagyonokat előnyben részesítő rendelkezéseiről.

Művei, amelyeket többnyire az Éditions Aden kiadó jelentetett meg, az adóügyi igazságosság kérdését a belga közbeszéd homlokterébe állították.

A Solidaire című újság rendszeres munkatársa és a PTB tagja, A 2014. május 25-i parlamenti választásokon a PTB listáját vezette Hainaut tartományban, és parlamenti képviselővé választották Raoul Hedebouw-val együtt a képviselőházba, ahol a PTB először jutott be. 2019-ben újraválasztották.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.