2023. április 19., szerda

Így vagy úgy (Franciaország)

 

A Place de l'Hôtel de Ville-en az Alkotmánytanács döntésének bejelentése után többek között ezt a jelszót hallottuk: "Párizs, kelj fel!

Valójában furcsa szlogen. Először is, mert nehéz megérteni, hogy miért Párizs és nem más városok. Másodszor, meg kell jegyezni, hogy több mint három hónapja Párizs, de Marseille is, Bordeaux, Lille, Nantes, Lyon, és száz és száz nagy- és kisváros, egészen a legkisebb falvakig, nem szűnt meg "felkelni", hogy követelje a nyugdíjreform visszavonását. A nagyvárosok és külvárosok, városi és vidéki terület, fiatalok és idősek, nők és férfiak, mindannyian több mint három hónap óta egyesültek a szakszervezetekkel egyetlen követelésben: a nyugdíjreform visszavonásában!

Ha Macron végül is képes volt kihirdetni a törvényét, az biztosan nem azért, mert a munkavállalók és a fiatalok nem voltak elszántak vagy hiányzott a küzdeni akarás, és, hogy valahogy nem lettek volna eléggé "felkelve". Ez a megjegyzés azoknak szól, akik felelősségük magaslatán, mint "nagy vezetők", azt állítják, hogy a munkások "nem álltak készen".

Ha Macron képes volt kihirdetni a reformját, az főként azért van, mert ugyanezek a vezetők politikai és szakszervezeti szinten határt szabtak a jelenlegi mozgalomnak, olyan határt, amelyet nem szabad átlépni: destabilizálni az ötödik Köztársaság rendszerét.

Szakszervezeti szinten ezért nem reagáltak a mozgósított dolgozók által hozzájuk intézett számos felhívásra, hogy általános sztrájkot hirdessenek.

Politikai szinten ezért utasították el az általános sztrájkot, hogy Macron elnöki legitimitását meg ne kérdőjelezzék.

Ebben a szakaszban tehát, és pontosan ezért lehetett kihirdetni a törvényt. Mindezek ellenére semmi sincs elintézve.

 

"Lent" pedig hétfő 17-én reggel óta a dolgozók gyűlései gyűlést követnek, elemezve, értékelve a helyzetet. Leggyakrabban megerősítik a visszavonás követelését, miközben meghatároznak más konkrét követeléseket, és döntenek arról, hogy milyen eszközökkel induljanak azokért.

"Az osztályharc új szakasza nyílik meg" - állapítja meg a POID nemzeti irodája által április 15-én elfogadott nyilatkozat.

Egy új szakasz, amely előre meg nem határozható formában a mozgósítás folytatásához vezet a nyugdíjtörvény visszavonásáért (vagy hatályon kívül helyezéséért).

Egy új szakasz, amelyet az elkeseredés és a düh táplál az árak emelkedése, a bérek befagyasztása és az iskolák, kórházak és közszolgáltatások elhanyagolása miatt.

Így vagy úgy, de a jelenlegi mozgalom utat fog törni magának. Ha ez Macron és az ötödik Köztársaság bukását sietteti - még ha a vezetők egy része ezt nem is akarja - kevesen lesznek olyan munkások és a fiatalok, akik megbánják majd.

 

Ezt jelenti a POID országos irodája által indított felhívás: "Le Macronnal, a nyugdíjreformjával és katonai programozási törvényével".

(A Demokratikus Független Munkáspárt La Tribune des Travailleurs hetilapjának szerkesztőségi cikke, 386. szàm - jegyezte Daniel Gluckstein)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.