2023. november 9., csütörtök

Neked, ismeretlen tüntető...

 



November 4-én a párizsi Place de la République térre jöttél, palesztin zászlóval a kezedben, elszántan, hogy dühödet kiáltsd a gázai mészárlás miatt. A tüntetés még el sem kezdődött, amikor a figyelmedet egy szlogenre irányult: "Zsidók és arabok, mindannyian egyesülve egy egységes, szekuláris és demokratikus Palesztinában". Megálltál, és a téged kísérő társasággal együtt teli torokból kiáltottátok ezt a jelszót. Sok tüntetőhöz hasonlóan azért jöttél, hogy ne csak a palesztin nép sorsa miatti felháborodásodat fejezd ki, hanem azok miatt is, akik Franciaországban Macron és Darmanin vezetésével a helyzetet kihasználva a "kommunitárius" ellentéteket és a munkavállalók közötti megosztottságot akark szítani. November 4-én több tízezer ember gyűlt össze, hogy azt mondja: "Nem fogtok minket megosztani. A palesztin kérdés nem vallási kérdés, hanem a kizsákmányolás és barbárság kapitalista rendszere és egy jogait követelő nép jogos törekvései közötti összecsapás".

Mert mindenki tudja, hogy Biden nélkül Netanjahu nem tudná folytatni ezt a mészárlást. És ki Biden, ha nem a kapitalisták és a multik képviselője?

Ebben a több tízezres tömegben, amely a palesztin nép támogatására érkezett, Te, az ismeretlen tüntető, úgy döntöttél, hogy négy órán keresztül a Független Demokratikus Munkáspárttal (POID) menetelsz, egy olyan párttal, amelyet nem ismertél (amikor megvásároltad a La Tribune des travailleurs-t, feltetted a kérdést: "Kik vagytok?"). 

Négy órán keresztül velünk meneteltél, mert a "Az ENSZ a felosztás, az ENSZ nem megoldás" jelszó csengett a füledben, mint az összes ENSZ-határozat elutasítása, kezdve az 1947-es, a felosztást előíró határozattól az úgynevezett kétállamos "béketervig". Mert a "Népirtás Gázában – nemet a második Nakbára" jelszó arra utalt, hogy meg kell akadályozni a második Nakbát, de a hetvenöt éve tartó igazságtalanság és a palesztin nép jogainak megtagadása gyökeréig is el kell jutni. Mert a "Zsidók és arabok, mindannyian egyesülve egyetlen szekuláris és demokratikus Palesztinában" jelszó az egyetlen, amely a béke és az egyenlőség megoldását nyitja meg a régió minden összetevője számára.

Az elejétől a végéig Te - együtt több száz és száz névtelen tüntetővel a munkásnegyedekből - együtt vonultatok velünk, a POID-dal, megerősítve hangunkat.

(Daniel Gluckstein, La Tribune des Travailleurs, n°414, szerkesztőségi cikk)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.