2024. március 11., hétfő

Az afgán nők spontán mozgalmának (SMAW) közleménye, 2024. március



2021 augusztusa óta az afgán nők pokoli kínokat szenvednek a tálib rezsim uralma alatt, de a nagyhatalmak és a nemzetközi közösség engedményeket tesznek, és titkos vagy hivatalos megállapodásokról tárgyalnak a tálibokkal. Miközben a tálibok több mint 50, a nők ellen irányuló rendeletet adtak ki és hajtottak végre, hogy szisztematikusan megfosszák a nőket minden emberi és polgári joguktól, a nemzetközi közösség hallgat. Miközben a "kenyeret, munkát és szabadságot" követelő női tüntetéseket brutálisan elfojtják Kabulban és más tartományokban, a tüntetőket letartóztatják, megkínozzák és megölik, a nemzetközi közösség nem tesz komoly lépéseket a tálibok által elkövetett atrocitások megállítására. Miközben női tüntetők százait kínozzák fizikailag és mentálisan a tálibok magán- és hivatalos börtöneiben, és néhányuk sorsáról nincs információ, egyetlen helyi vagy nemzetközi szerv sem próbálja kiszabadítani őket. Miközben afgán női aktivisták százait fenyegetik a tálibok halállal, és titkos helyeken bujkálva táplálkozási, egészségügyi, oktatási és pszichológiai problémáktól szenvednek, az emberi jogokat tiszteletben tartó országok figyelmen kívül hagyják menedékjog iránti kérelmeiket.

Az afganisztáni nők, akik maguk is évtizedes háborúk áldozatai, teljes szívükből megértik az emberek fájdalmát és problémáit, különösen a gázai, palesztinai és ukrajnai nőkét, és őszinte együttérzésüket fejezik ki a nemzetközi nőjogi nap alkalmából. A Gázában és Palesztinában jelenleg zajló humanitárius katasztrófának és az ukrajnai háborúnak, amelynek a civilek, a nők és a gyermekek a legfőbb áldozatai, azonnal véget kell vetni.

Március 8-án, a nők jogainak nemzetközi napján az Afgán Nők Spontán Mozgalma (SMAW) ismét felszólítja az emberi jogi intézményeket, a nőjogi aktivistákat és minden önzetlen férfit és nőt, hogy folytassák az afganisztáni nőkkel való szolidaritási akcióikat, szemben kormányaik szégyenteljes közönyével az afganisztáni katasztrofális helyzet iránt. A biztonságukat fenyegető veszélyek és a tálibok általi megölés veszélye miatt az Afgán Nők Spontán Mozgalmának (SMAW) aktivistái idén március 8-át Afganisztán legtöbb tartományában titokban, otthonukban ünneplik. A tiltakozó nők, akár a tálib börtönökben, akár titkos otthonukban, nem engednek a tálib elnyomásnak és nyomásnak; minden lehetséges eszközzel felemelik a hangjukat a szabadságért és az igazságért.

Az Afgán Nők Spontán Mozgalma (SMAW) felhívja minden barátját világszerte, hogy az afgán nők hangját közvetítve követeljék jogaikat és szabadságukat a Női Jogok Nemzetközi Napján, és kérjék kormányaikat és parlamenti képviselőiket, hogy ne áldozzák fel az afgán nők jogait és szabadságát politikai célszerűségük érdekében. Kérjük őket, hogy a nők számára az iskolák és oktatási központok újranyitását, a nők munkáját és a polgári szabadságjogokat tegyék a tálibokkal folytatott tárgyalások előfeltételévé. A táliboknak fel kell hagyniuk a tüntető nők elnyomásával, letartóztatásával, kínzásával és megölésével, és azonnal szabadon kell engedniük minden börtönben lévő nőt.

Egyedül Önök, az emberi jogok védelmezői, a női jogvédők, az emberi jogokért küzdő nők és férfiak jelentik az élet és a szabadság reményét a tálibok által fenyegetett, házi őrizetben lévő női tüntetők számára, hogy azonnal menedékjogot kérjenek számukra. Vegyenek aktívan részt a kampányban, hogy menedékjogot kapjanak a hangjukat felemelő afganisztáni nők, és ne hagyják, hogy szerencsétlen nők százai veszítsék életüket a tálibok fizikai kínzása alatt a börtönben, és további százak a házi őrizetben, erkölcsi kínzásnak kitéve. Az afgán nőknek ebben a nehéz időszakban szükségük van az Önök segítségére és támogatására.

 

Éljen a Nemzetközi Nőjogi Nap és az egységes harc a békéért, az egyenlőségért és a szabadságért!

Éljen a szolidaritás az afgán nők és a nők között világszerte!

Afgán Nők Spontán Mozgalma (SMAW), Kabul, 2024. március

(https://defendafghanwomen.org/2024/03/08/communique-du-mouvement-spontane-des-femmes-afghanes-smaw-mars-2024/)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.