2024. július 5., péntek

A francia CCI-POI* csatlakozik a "köztársasági ívhez"

 


Nemzetközi tájékoztató

Nem kétséges, hogy a nemzetközi sajtó ki fogja emelni a "trockisták" jelenlétét ebben a választási szövetségben, félresöpörve még az osztály fogalmának formális utalását is.

(*a CCI-POI – trockista szakadár irányzat)

1- Június 9-én a franciaországi európai választásokon Macron, az V. Köztársaság elnöke megsemmisítő vereséget szenvedett. Jelöltjeit húszból tizenkilenc választó félresöpörte.

Ez az elutasítás a munkásosztály mozgalmának erejéhez kapcsolódik, amely egy évvel ezelőtt több millió munkavállalót mozgósított a nyugdíjrendszer védelmében, és a jelenleg (a választási időszak alatt is) zajló sztrájkhullámhoz.

2- A rezsim válságába süllyedt Macron feloszlatta a nemzetgyűlést és előrehozott parlamenti választásokat írt ki.

3- 48 óra leforgása alatt megalakult az Új Népi Front (NFP), amely a munkásmozgalom történetében többé-kevésbé távoli eredetű csoportokat (PCF, PS, LFI), ökológiai csoportokat és különböző "személyiségeket", köztük Macron néhány korábbi miniszterét tömöríti. Ennek az Új Népi Frontnak a programja az "Ukrajna felfegyverzésének" folytatására szólít fel, és ígéretet tesz az V. Köztársaság intézményeinek tiszteletben tartására.

4- A június 30-i parlamenti választások első fordulója Macron újabb vereségét és a szélsőjobboldal jelentős erősödését hozta. Ez annak a politikának az eredménye, amelyet évtizedek óta folytatnak azok, akik az Új Népfrontot alkotják. 1981 óta, huszonnégy éve vannak hatalmon, buzgón végrehajtva az Európai Unió munkavállaló-ellenes terveit.

5 - A munkások érdekein alapuló osztálypolitika a múlttal való szakítást követeli meg, az V. Köztársaság intézményeinek megkérdőjelezését. A fasiszta szélsőjobboldal elleni harc a kapitalista kormány elleni harcot követeli, egy olyan munkáskormányt, amely szakít a háborús politikával, intézkedéseket hoz a munkásosztály védelmében, és nem habozik megkérdőjelezni annak intézményeit.

6- Ezzel szemben, az intézmények támogatását még tovább fokozva, az NFP vezetői Jean-Luc Mélenchonon keresztül felszólították jelöltjeiket, hogy vonuljanak vissza (a második fodulóban), ha a 3. helyen álltak, hogy lehetővé tegyék Macron és a Les Républicains polgári párt jelöltjeinek megválasztását, amikor a szélsőjobboldallal szemben kerültek.

Macron a maga részéről, Mélenchonnal szinkronban, egy "köztársasági ív" kialakítására szólított fel, felszólítva a harmadik helyen álló jelöltjeit, hogy lépjenek vissza a "baloldali" jelöltek javára. Ilyen körülmények között Macron jelenlegi miniszterelnök "nagy plurális többség" lehetőségéről beszél. 

7- Hogy ezt világossá tegyük a munkavállalók számára világszerte, vegyünk néhány konkrét példát: az LFI (Mélenchon mozgalma) jelöltje Calvados megyében visszalépett, hogy lehetővé tegye Élisabeth Borne megválasztását. Ő Macron volt miniszterelnöke, aki a nyugdíjak elleni törvényt hozta. Ő az is, aki huszonháromszor használta az V. Köztársaság egyik mechanizmusát, a 49-3-at, amely lehetővé teszi, hogy egy törvényt szavazás nélkül fogadjanak el.

Egy másik példa: az LFI jelöltje visszalépett a Nord megyében Darmanin belügyminiszter javára, aki megszervezte a munkások és a nép tüntetéseinek erőszakos elfojtását, és aki öt hónappal ezelőtt keresztülvitt egy rasszista törvényt, amely a munkásosztály bevándorló frakcióját sújtotta.

8- A Negyedik Internacionálé támogatói minden körülmények között elleneznek minden szövetséget a burzsoáziával. Óva intik a munkásokat és a harcosokat ettől a "köztársasági ívű" politikától. A történelem arra tanít bennünket, hogy a reakcióval való szövetség a legrosszabb tragédiákat készíti elő, és a fasizmus útját készíti elő. Az, hogy a PS-t és a PCF-et megöröklő politikai pártok és mozgalmak vezetői ilyen politikát folytatnak, összhangban van természetükkel és a burzsoá rend oldalára való végleges átállásukkal. Pontosan ezért alakult meg a Negyedik Internacionálé, elítélve azt, hogy a régi vezetők nem hajlandók "megválni a burzsoázia politikai félhalottjától".

9- De a fiataloknak és a munkásoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy egy olyan csoport, amely még mindig trocskistának meri nevezni magát, a CCI-POI, csatlakozott ehhez a politikához. A CCI-POI már korábban is csatlakozott az NFP-hez, támogatva annak programját, amely - ne feledjük - magában foglalja Ukrajna felfegyverzésének támogatását és az intézmények tiszteletben tartását. Most hirtelen új szintre emelte a dolgokat. A CCI-POI üdvözli a "köztársasági ív" megalakulását. A Parti Ouvrier Indépendant (POI) július 1-jén kelt közleménye szerint: "A POI támogatja a La France Insoumise álláspontját, amely különösen jól illeszkedik a választási küzdelem kontextusába, ahogyan azt Jean-Luc Mélenchon az eredmények estéjén megfogalmazta: "Az utasításaink egyszerűek, közvetlenek és világosak: egyetlen szavazattal sem több, egyetlen mandátummal sem több az RN-nek", pontosítva, hogy ‘amennyiben az RN kerül az élre, miközben mi csak a 3. helyen állunk, visszavonnánk a jelölésünket.".

Ekként a CCI azt kéri, hogy teremtsék meg a feltételeket Macron jelöltjeinek, belügyminiszterének és volt miniszterelnökének  megválasztásához. A július 3-i Informations ouvrières című lapjuk annak a visszalépett LFI-jelöltnek adja meg a szót, hogy megmagyarázza visszalépésének körülményeit, miért hagyja nyitva a terepet Borne számára. Az újság azt állítja, hogy július 8-tól fog harcolni ellene... vagyis megválasztása után.

A POI-LFI jelöltje, Hélène Macon Loire-Atlantique-ból visszalépett, hogy megkönnyítse egy jobboldali polgári jelölt megválasztását.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.