2017. december 3., vasárnap

Németország: megbüntetett munkanélküli... mert az utcán koldult


A 12 éve munkanélküli férfi járadékát felére csökkentették, mert kéregetésen kapták. Németországban a munkanélküli járadék és a koldulás között választani kell.




Egy dortmundi lakos alacsony jövedelmét akarta ilyen módon kompenzálni, de rajtakapták és járandóságát büntetésül a felére, 300 euróra csökkentették. Az indoklás? A kéregetést "magánadományok gyűjtésének" számítják és (nem vicc!), mint valódi munkát tartják számon a német hatóságok.

France 2 riportjában Michael Hansen, aki 12 éve nem talál munkát, elmeséli, hogy megélhetése biztosítására koldulnia kell. Michael mindössze 760 eurót kap havonta, amely elégtelen ahhoz, hogy feleségével megéljen. Egy nap, amikor éppen megint kéregetett, a Jobcenter (munkaügyi központ) alkalmazottjával találta magát szembe. Néhány nap múlva megkapta a határozatot, miszerint felére csökkentik jövedelmét, mert az utcán magánadományokra pályázik.  

És ez nem egy rossz tréfa. A Jobcenter cinikusan, de pontosan ki is számította, szerinte naponta átlagosan 10 euróval lehet kalkulálni, így jön ki a 300 eurós csökkentés.  

"Azt is akarják, hogy számlát adjak, és hivatalosan deklaráljam «foglalkozásomat»", mondta Michael a riportban.

A "Le Monde" is beszámol az esetről, itt Juliane Meuter ügyvéd maggyarázza az ügy abszurditását.

A német adminisztráció azonban nem hátrál, ellenkezőleg. A Jobcenter ismételten követelte Michael Hansentől, hoogy tételesen mutassa ki "jövedelmét" és a következő 12 hónapra készítsen bevételi tervet. S hogy még elegánsabb legyen a dolog, behívta irodájába annak megállapítására, kliense tevékenysége megfelel-e a «vállalkozás» kritériumainak. Mivel Michael a teljes járadékát elveszítheti ha folytatja a koldulást...

Olyan boldog, békés karácsonyi hangulat, igaz?


M.C.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.