2017. november 27., hétfő

Belgium: nyugdíjához minden dolgozó megveheti tanulmányi éveit


27/11/17 
Forrás: Belga
2017 dec. 1-től minden dolgozó megveheti tanulmányi idejét avégett, hogy azokat beszámítsák öregségi nyugdíjába.  Az ára «átalányban» tanulmányi évenként bruttó 1500 euró, egyetlen végzettség, egyetlen diploma számít és az évismétlések nem.

Daniel Bacquelaine, a nyugdíjminisztérium szóvivője © BELGA
Ez a fajta jóváírás – eddig – csak a tisztviselői kategóriára volt alkalmazható (rájuk ingyenesen), ezután viszont minden bérből élőre, munkavállalóra a közszférában vagy vállalkozóra.
Az átalány jelenleg évenként 1.500 euró, a jövőben indexálva lesz (azaz: emelkedik). Aki ezt az opciót választja, annak a kifizetett évek arányában az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati ideje növekszik.
Konkrétan ez annyit jelent, hogy a bruttó nyugdíj (Belgiumban a nyugdíj is adózik) egyedülálló esetén évente 266,66 euróval, az azonos háztartásban élő nyugdíjaspár esetén 333,33 euróval nő. A tisztviselők esetében jövedelmüktől függ a többletnyugdíj: "Akik évi bruttó 48.000 eurót keresnek, azok nyugdíja évi bruttó 833 eur-val növekszik minden megvásárolt esztendővel", illusztrálja Daniel Bacquelaine a minisztérium szóvivője. (A tisztviselők kaptak egy laufot, aki 2018 márc. 1-ig nyugdíjba megy, arra még nem érvényes az új törvény).
Ahogyan az összes tagállamban, Belgiumban is megsokszorozódtak a szerzett jogok, benne a nyugdíj elleni támadások (korhatár emelése 67 évre, annak GDP-növekedéshez kötése, stb.). A megszorítàsok pestisjárványa nem csihad  ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.