2017. november 23., csütörtök

Juncker Rajoy segítségére siet…



Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, egy hosszú interjúban üzen az El Pais (a Rajoyhoz szorosan kötődő lap) november 19-i számában. Fenyeget.

Mindenkinek üzen.A katalán vezetőknek (akik egy részét börtönbe vetette a spanyol kormány): «ne becsüljék alá a Rajoy élvezte széles európai támogatást». 

Vitathatatlan, hogy Macron, Merkel és kompániája, hogy az úgynevevezett «baloldali» pártok vezetői  – a spanyol államban és máshol, pl. Franciaországban – durván opponálnak annak a folyamatnak, amely révén az okt. 27-i népszavazáson a katalán nép kimutatta akaratát a köztársaság létrehozására. Ezt  «vésznek» minősítve Juncker emlékeztet arra, hogy «a régiók Európáját favorizálja». Ténylegesen semmi ellentmondás nincs, ha a munkásság nemzeti keretekben megszerzett jogainak szétveréséről van szó, az Európai Unió a «regionalizálás» mellett áll. 

Amikor egy elnyomott nemzet keresi az utat a francoizmus utód-monarchiájától való megszabadulás irányában, akkor az EU az uralkodókkal tart a népek ellen. «Előnyben részesítem azokat, akik tisztelik a törvényeket», mondja Juncker, aki tiszteletteljes hódolatát fejezi ki «az átmenet minden politikai ereje előtt, a kommunista Santiago Carrillotól a falangista Adolfo Juarezig és a Juan Carlos királyig, akiknek csatornába sikerült terelni az alkotmánybn rejlő hatalmas feszültségeket». 

Juncker azok a szocialista és kommunista vezetők előtt hódol, akik a Moncloa-egyezménnyel (1977) lehetővé tették Franco intézményei lényegének fenntartását. Ez az alkotmány és a 155-ös cikkely helyezi Katalóniát gyámság alá.  A büntetőtörvénykönyv 315-3-ös cikkelye – Franco uralmának közvetlen öröksége – tette lehetővé, hogy több mint 300 spanyol szakszervezeti aktivistát ítéltek el sztrájkért! Az intézkedések még elégtelenek is Juncker szerint, aki odaveti Rajoynak a figyelmeztetést: még kell «erőfeszítés a deficit csökkentéséhez».

Juncker apropója megérdemli, hogy mi is világosak legyünk. Az Európai Bizottság a katalán köztársasággal szemben áll, mert azt a dolgozók millóinak mozgalma eredményezi. Az Európai Bizottság a francoista monarchia híve, mert az az európai tőkés rend egyik pillére minden dolgozó és minden nép ellen.  

«Ez az Európa nem a mienk!», deklarálták az európai konferencián az egész Európából érkezett munkásaktivisták. Igazuk van, választani kell, hogy a katalán köztársaság vagy a spanyol monarchia mellé állunk, az EU-val szemben vagy mellé.

Dominique Ferré 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.