2018. március 5., hétfő

HÉT BALOLDALI KRÍMI AKTIVISTÁT ÜLDÖZTETÉS ÉRT AZ UTÓBBI FÉL ÉV ALATT



Március 1-jén Szevasztopolban öt baloldali aktivistánál tartottak házkutatást. Kettejüket letartóztatták. 
Az utóbbi hónapokban az oroszországi hatalom baloldali aktivisták üldözésébe kezdett a Krím félszigeten. Még 2017 november 14-én Szevasztopol város Nahimovi kerületének nyomozói eljárást indítottak Valerij Bolsakov munkás ellen. Bolsakov hosszú időn át vezette Szevasztopolban a Munkások szövetségét, jelenleg az „Oroszországi egységes munkafront” elnevezésű párt szervezetének titkára. A hátkutatás során durva bánásmódban részesítették, elvették valamennyi, személyazonosításra szolgáló dokumentumát, minek eredményeképp az aktivista nem tud munkába állni, bankkártyáját blokkolták. 
Jelenleg Bolsakov szabadlábon van. Február 7-én ismertették a vádat: nyilvános, szélsőségre buzdító felhívás az interneten keresztül (Oroszországi BTK 2. rész, 280. cikkely), az interneten kívül (Oroszországi BTK 1. rész, 280. cikkely) és gyűlöletkeltés a „terszki kazakok” szociális csoport ellen (Oroszországi BTK 1. rész, 282. cikkely). 
Február 1-jén Jevpatorija városában feltartóztatták Jevgenyij Karakasev helyi anarchistát az eljárásjogi normák megsértésével, továbbá megverték. Egy hét múlva ismertették vele a vádat: gyűlölet vagy ellenségesség szítása (Oroszországi BTK 1. rész, 282. cikkely), valamint nyilvános, terrorizmusra történő felhívások az interneten keresztül (Oroszországi BTK 2. rész, 205.2 cikkely). 

A vádemelés ürügyeként az alábbiak szolgáltak: „Megnevezés nélkül” c. videó, amelyet 2014 végén publikáltak a VKontaktye közösségi hálón és egy ugyanezen a hálón, a „tengermelléki partizánok utolsó interjúja” című rövidfilmmel együtt közzétett bizonyos szöveg, melyet korábban nyilvántartásba vett az Igazságügyi Minisztérium a szélsőséges anyagok jegyzékében. Az utóbbi videót 35 résztvevő chat-jére töltötték fel 2017. november 12-én. 
https://ovdinfo.org/express-news/2018/02/08/v-evpatorii-sk-obvinil-mestnogo-aktivista-v-ekstremizme-iz-za-publikaciy-vo Jelenleg Karakasev vizsgálati fogságban van. 
Március 1-jén Szevasztopolban helyi baloldali aktivistáknál tartottak házkutatásokat: Iván Panjuta és Iván Markov marxistáknál, valamint három anarchistánál – Alekszej Sesztakovicsnál, Alekszej Priszjázsnyuknál, és Artyom Vorobjevnél. A házkutatásokat követően tanúként hallgatták ki őket a jevpatorijai illetőségű Jevgenyij Karakasev anarchista ügyében. Sesztakovicsot és Markovot fogva tartották. A szevasztopoli bíróság bűnösnek ítélte őket szélsőséges anyagok összeállításában és terjesztésében. az Oroszországi Adminisztratív jogsértések Kódexe 20.29 cikkelyének alapján Markovot 10 napra tartóztatták le, Szesztakovicsot pedig 11 napra. 
https://primechaniya.ru/home/news/mart-2018/sevastopolskih-anarhistov-osudili-za-ekstremistskie-materialy/ Jelenleg Alekszej Sesztakovics büntetését tölti ideiglenes fogságban a Bahcsiszaraji kerületben, Iván Markov pedig Szevasztopol területén. Nincs velük kapcsolatunk. 
Panjuta, Priszjázsnyuk és Vorobjov ismertették, hogy az erőszakszervezetek automata fegyverekkel érkeztek a házkutatásokra, durván jártak el. A házkutatás során lefoglalták az összes számítógépet, mobiltelefont, Wi-Fi routert és még a pen-drive-okat is. A hatósági emberek a húsz évvel ezelőtti papíralapú archivált anyagokat is lefoglalták. Ebből ítélve a lefoglalt anyagokat aktívan tanulmányozzák, ezért további bírósági ügyek s önkényes letartóztatások várhatók. Nevezetesen, pontosan ily módon vették vád alá Valerij Bolsakovot. 
A regionális tömegtájékoztatásban két verziót állítottak fel az házkutatások tekintetében. Az első szerint az oroszországi szakszolgálatok Karakasev barátait üldözik, akik támogatták őt. A másik verzió szerint a házkutatás oka az, hogy Sesztakovics március 10-re nagygyűlést tervezett „Az elnök posztja – a monarchia atavizmusa” elnevezéssel, abból a célból, hogy emlékeztesse az oroszországi állampolgárokat azon alkotmányos jogukra, hogy nem kötelező a választásokon való részvétel és egyúttal „protestáljon a szabad véleménynyilvánításért a választások előtti Szevasztopolban”. Sesztakovics a saját oldalán tette közzé bejelentése szövegét a közösségi hálón. 
https://primechaniya.ru/home/news/mart-2018/v-krymu-i-sevastopole-proshli-obyski-u-levyh-aktivistov-i-oppozicionerov/ Sesztakovics harcostársai nem zárják ki, hogy az aktivista letartóztatásával az akció megakadályozása volt a cél. 
Az oroszországi szakszolgálatok alkotó módon átdolgozták ezeket a tényeket, a házkutatások áldozatainak nyakába azt akarják varrni, hogy március 18-ra zavargásokat akartak kelteni. Erre a napra lett kitűzve az elnökválasztás. 

A krími baloldali aktivistáknak szükségük van az Önök szolidaritására!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.