2018. március 28., szerda

Franciaország: a vasút




«A Spinetta-projekt jogállásunk végét jelenti»

Christophe Moreau válaszol, a CGT aktivistája Achères-ben és Saint-Lazare-ban

Mi az álláspontod a kormány támadásával kapcsolatban?

Ez a Spinetta-jelentés szolgál a vasúti reform új projektjeként, valójában pedig egyik eleme sem teszi lehetővé a szolgáltatás javítását. Ellenkezőleg, mivelhogy az SNCF-et magánvállalkozássá akarja alakítani, az állam nem lenne tulajdonos, hanem csak részvényes (mint az Air France, France Télécom, EDF-GDF, stb. esetében). Megnyitja az utat a tőke és a privatizáció előtt, és semmi megoldást nem nyújt a vállalat adósságának rendezésére sem. Az adósságot az államnak magára kell vállalnia, mivel ennek legnagyobb része a TGV-vonalak kiépítéséből származik. A jelentés aláhúzza, hogy az állam kivonul és a régiókra hagyja a kérdés rendezését. Tudva tudván, hogy a régiók már most is pénzügyi gondokkal küzdenek, bizonyos, hogy számos vasúti vonalat le fognak zárni.
Ehhez adódik hozzá, hogy a munkaerőpótlás jogállása megszünik, holott a biztonság szempontjából specifikus és szigorú keretekre van szükség.
Végül pedig a jelentés azt állítja, hogy 200 millió eurót tud besöpörni a tarifák felülvizsgálatával. Azaz, erősen megnöveli a szolgáltatás árát.
Röviden: mindenki vesztes, a vasutasok is, az utasok is.
Ezért kell feltétlenül megakadályozni a közszolgálat lerombolását, meg kell kontrázni a politikusok és a média összehangolt dezinformációit, a vasutasok megbélyegzését. 
Mivel hosszú lesz a küzdelem, meg kell nyerni az utasok támogatását, tömegessé kell tenni a harcot, ki kell szélesíteni, annál is inkább, mert a támadás a közszolgáltatások minden területén érzékelhető.

Aláírtad a vasutasok felhívását, amelyben konferenciát akarnak az állami tulajdon monopóliumához visszatérés érdekében.

Azt gondolom, a közszolgáltatások felszámolásának folyamata kétségbevonhatatlanul megállapítható. Az egyetlen megoldás ennek gyógyítására a közszolgáltatások visszavétele és állami felügyelet alá helyezése. Persze ez a tanácskozás nem fogja megoldani a gondot, de lehetővé teszi, hogy tudatosítsuk, mennyire fontosak a közszolgáltatások, azok megőrzése, hiszen azok biztosítanak hozzáférést mindenki számára egyenlő bánásmódodal. Ez pedig nem egyeztethető össze a magánérdekkel..

Hogyan készültők a riposztra, mik a jelszavak?

Achères-ben a vasutas-CGT-nél a terepen győztük meg a dolgozókat arról, hogy kell ez az akció. A munkánk meghozta gyümölcsét, mert többszázan megyünk a márc. 22-i tüntetésre.
A jelszavak: a minőségi közszolgáltatás, a visszatérés az egységes és integrált vállalathoz, általános béremelés, a konkurencia megnyitásának megszüntetése, az élet és a munka minőségét rontó újjászervezések leállítása, a vasútellenesség berekesztése. Ezen túl az állomásokon az utasokat szóróanyaggal tájékoztatjuk és véleményt is cserélünk velük.
Ami a szervezeti egységet illeti, országos szinten egyetértés van a követeléseket illetően, az áprilisi sztrájk lefolytatásában. Az egyetnemértést el akarjuk kerülni.  


Szakszervezeti információk (CGT, UNSA és CFDT)

A CGT, UNSA et CFDT közös nyilatkozata: «Megállapítjuk, hogy a kormánynak semmi hajlandósága nincs a valódi tárgyalásokra, a szakszervezetek semmilyen megjegyzését, kritikáját nem veszi számításba (…) A szakszervezetek felelősségük tudatában megállapítják, hogy ilyen önkényes kormánnyal szemben kollektív, hosszú, intenzív harcra van szükség. Következtetésképpen: 2018. április 2-4-től kezdődően minden 5 napban kétnapos sztrájkról döntöttek» (márc. 15-i kommüniké)
A SUD-Rail föderáció: «egyetért az ápr. 3-val kezdődő munkabeszüntetéssel, de fenntartással él a CGT – UNSA – CFDT azt követő sztrájksorozatának tervét illetően, erről a márc. 21-én tartandó tanácskozáson kíván tárgyalni. Mandátuma korlátozódik a 24 órás megújítandó sztrájkról szóló előzetes bejelentésre és az ápr. 3-tól kezdődő közgyűlések megtartására (...) » (kommüniké márc. 15, 21 h.)
A Force ouvrière deklarálta: «A Spinetta-jelentés teljes visszavonását !!! A közgyűlések teljes mértékben függetlenül döntsenek az általános sztrájkról. A közgyűlések a vasutasoké, akár szakszervezeti tagok, akár nem. Szakszervezeti egységet! Egységet a vasutasok között!» (röplap, márc. 16)
*(a Spinetta-jelentés a francia vasút jövőjéről szól 127 oldalon – az Európai Bizottság figyelmeztette a tagországokat, hogy a vasúti személyszállitás privatizációja a küszöbön áll, határideje 2019)

A vasutasok megbeszélik, megvitatják és döntenek

• Szakszervezeti bizalmik
Arról, ami a márc. 22-i sztrájk és tüntetés előestéjén történt:
«– A kollégák egyharmada feliratkozott, hogy Párizsba jön a tüntetésre.
A lelkiállapot inkább pozitív, nincs olyan vasutas, aki nem tudott a demonstrációról. Sokan kérdezték: és utána mi lesz?
– Nálunk a vasutasok kb negyede iratkozott fel.
– Sok szervezetlen (nem szakszervezeti tag) is csatlakozott, 130 dolgozóból kilencvenen jönnek. Belépések is történtek.»
• A műhelyekben, szolgáltatásokban:
«A vasút, az együttes dolog, nem lehet szétbontani adminisztrációra, kereskedelemre, utasszolgálatra, stb.
– Elviselhetetlen időszakot élünk, megtámadtak bennünket, igazolni próbálják ezt a támadást is.
– Azt mondják, csak az újonnan felvetteknél szüntetik meg a státuszt. Igaz lehet? 
– A személyzetet meg fogják bolygatni, áthelyezik. Bennünket is?»
• Március 22-ről:
«– Két nap sztrájk hetente, rendben, de akkor aztán egyetlen vonat se járhat.
– Nem szabad letenni az ismétlődő sztrájkok értékéről.
– Nehéz lesz, de nem lehetetlen a győzelem.
– Három és fél hónapra beszüntetjük a munkát. Az majd kényszeríti őket.
– A sajtókampány is azt mutatja, győzhetünk ? Macron meg fog botlani.
– Nem tudom mi lesz, ha menni kell és mindent blokkolni, megtesszük, a munkahelyünket védjük.
– Nem kell túlozni, de nem kell a kapukat sem bezárni...»

• 160 kolléga vett rész a  CGT, FO, SUD, UNSA, CFDT szakszervezetek közös tájékoztatóján. A kérdések:

«–Az előzetes sztrájkbejelentés megtörtént márc. 22-re?
– Milyen módozatai vannak a munkabeszüntetésnek?
– Kell-e még valamit deklarálnunk?Mi van, ha a főnökök is sztrájkolnak?
– Kétnapos sztrájk hetente.. nem lenne jobb a folyamatos?
– A dolgozói gyűlések szuverének.
– A legfontosabb, hogy a törvénytervezet ellen sztrájkoljunk.
– Hogyan győzhetem meg a munkatársaimat?
– Mire fog szolgálni a munkabeszüntetés, ha semmit nem blokkolunk?
– Mindenkinek, akármilyen poszton dolgozik, meg kell védenie a vasút közintézményét és jogállásunkat. Egységben. 
– Fontos, hogy tudjuk, miért megyünk oda. Mit írjunk a molinóra: a vasutasok a
Macron-Spinetta terv visszavonásáért?
– Azt is oda kell írni, hogy a közszolgáltatásért, mert hiszen az utasokról is szól …»

Egy óra véleménycsere után gyakorlati teendőkről eset szó, egy csoport pedig az érveléről dolgozott ki anyagot.  


Minden egymást követő kormány!

Egységes a kívánság: «Védjük meg az összes közszolgáltatást; szolidaritást a vasutasokkal!», s márc. 19-én egy tucat szervezet írta alá (Alternative libertaire [AL]; EELV; Ensemble !; Gauche démocratique et sociale [GDS]; Géneration.s,; Groupe parlementaire LFI; NPA; Nouvelle Donne; PCF; PCOF; Parti de gauche [PG]; République et socialisme).
Pozitív, hogy a politikai szervezetek csatlakoznak, hogy támogatnak minket.
De azon nagyon csodálkozom, hogy a Spinetta-jelentésről nem született ilyen közös deklaráció. Mintha az nem is létezne. Egyetlen alkalommal sem említik a vasutasok státuszát, pláne nem védelmezik. Nem is beszélve a vasút állami tulajdonárol, amelynek – nekem úgy tűnik – a («baloldali») politikában minimumként kellene szerepelnie.
Küllönösen meglepett a nyilatkozat eme szakasza: «Íme, évek óta az egymást követő kormányok a szállítás privatizációja mellé álltak (…).1997 és az RFF létrehozása óta az SNCF-et (állami vasút) egyre inkább felszeletelték, a vasutasok szociális helyzetét megbontották és lefolytatták az európai direktívák előírta magánosításokat. Macron pedig ma végig akarja vinni az SNCF szétrobbantásának logikáját.»
Teljesen igaz, mégis, a becsület megkívánja, hogy megjegyezzük, az «egymást követő kormányok» között ott volt a szocialista Jospin-kormány (1997 – 2002), abban a közlekedési miniszter a kommunista párttól Jean-Claude Gayssot, és Marie-George  Buffet, Jean-Luc Mélenchon, Dominique Voynet na meg persze mások.
Persze mindenki tévedhet, mindenki csinálhat egy - régebbi politikáját érintő - kritikus mérleget.
De ahhoz, hogy ez hihető legyen, ki kell mondani.
Sajnos, itt ilyen nem történik.
Szükségesnek találom, hogy figyelmeztessek a tényekre, mivelhogy a vasúti személyszállításban visszatérni az SNCF monopolhelyzetéhez - vele együtt a dolgozók státuszával és a 657 magánvonal államosításával - az kell, hogy egy nap a kormány szakítson az Európai Unióval és annak direktíváival.
Jelenleg blokkolni kell Macront, a Spinetta-jelentést vissza kell vonatni.
Ehhez más megoldás nincs, mint a munkabeszüntetés, az egyesült sztrájk - világos jelszavakkal.

(Patrick Delvert)

Forrás: La Tribune des travailleurs 131. száma (4.oldal)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.