2018. március 26., hétfő

India: egy évvel az életfogytiglani ítélet után



Szabadítsuk ki a Maruti 13 elítéltjét!


A multinacionális vállalat 2011-ben támadást indított az MSWU szakszervezet ellen, oka az volt, hogy az sztrájkot tartott a dolgozók 70 %-ának határozatlan idejű munkaszerződéséért. Ezek a dolgozók ott voltak Mumbaiban a 2016 novemberi tanácskozáson és tanuskodtak. Ugyanakkor és ugyanott döntöttünk az üldözés megszüntetését követelő nemzetközi kampányról. 
Nambiath Vasudevan, a Nemzetközi Munkásbizottság elnöke elküldte a szakszervezet felhívását.


"Ahogy tudjátok, a Maruti Suzuki dolgozói szakszervezetének 13 tagja börtönben van életfogytiglani büntetésre ítélve.

2018 március 18-án volt egy éve, hogy az ítélet megszületett a bizonyítékok halvány nyoma nélkül, kiárólag az igazgatóság hamis vallomásai alapján.

(…) A 13 fogoly azért került a céltábla közepébe, mert azon rendszer ellen harcoltak, amely a dolgozók nagy többségét megfosztja a munkaszerződéstől, a szakszervezeti jogoktól, a méltó élettől. Mindenki tudja, hogy a Maruti Suzuki vezetése, Haryana állam és központi kormány és a rendőrség együttes verdiktjének egyetlen célja van, megbüntetni bennünket, dolgozókat.

De mi folytatjuk és folytatni fogjuk a kollektív küzdelmet jogainkért.

Az igaztalan ítélet ellen a múlt évben 30 000 dolgozó kezdett munkabeszüntetésbe a Gurgaon-Manesar-Dharuhera ipartelepen (…), s azóta is segítjük a foglyokat és családjukat.
A Legfelsőbb Bírósághoz fordultunk, hogy változtasson a bírói döntés ellen (…). De a gyárigazgatóság is jogi lépéseket tett annak érdekében, hogy az életfogytiglanit halálos ítéletté változtassák.

A szakszervezeti aktivitás kriminalizálása azonban nem állt le a Maruti Suzukinál: Chennaï városi Pricol vállalat két dolgozóját, a Graziano Transmissions Noida 4 dolgozóját szintén bebörtönözték és életfogytiglanira ítélték. Többszázan az egész országban pedig bíróság előtt állnak (…).

Emiatt szerveztük meg márc. 18-án tiltakozó tüntetésünket, arra kérünk benneteket is, szolidaritásotok jegyében ti is szervezzetek akciót.

A harc hosszú lesz, de egyedült az vezethet eredményre, ha folytatjuk."

a Maruti Suzuki szakszervezet (MSWU) ideiglenes bizottsága



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.