2021. május 9., vasárnap

Humanitárius tragédia folyik Indiában

 



Indiának jelenleg a covid-19 második hullámával kell szembenéznie. Az onnan érkező fotók borzalmas képeket mutatnak.

A Nemzetközi munkásbizottság indiai levelezői írják:«Minden nappal emelkedik a fertőzöttek száma. Akinek jut hely egy kórházban, szerencsésnek számít. A kórházi ágyak, gondozás, gyógyszer és oxigén hiányában meghaltak száma soha nem látott mértékű, nincs orvos, nincs kórházi személyzet.

Ilyen helyzetben tartották meg áprilisban 5 indiai államban is a választásokat. A miniszterelnök maga fordult a maszk és távolságtartás nélkül gyülekezett hatalmas tömegekhez. Még rosszabb, hogy a kormány adott engedélyt – a járványhelyzet előretörése alatt – 25 millió hindu számára, hogy a Kumbh Mela folyóban rituálisan fürödjék».

Vitathatatlan az ultrareakciós Modi kormány felelőssége, de felelős az imperialista domináció is, amely mindent mindenekelőtt a profitnak rendel alá.  

Az indiai kormány azzal dicsekszik, hogy nem is egy, hanem két vakcinát is létrehozott. A mindennapok valósága azonban, hogy hiába érkeznek naponta többszázan beoltatni magukat, csak az első 50-60 személy kapja meg, mert nincs elég oltóanyag.



India, amelyet– nagyszámú generikus gyógyszergyártása miatt – a «világ patikájának» tartunk, nem rendelkezik elegendő vakcinával, alapvető orvossággal, de még oxigénnel sem.

Tény, hogy a Kereskedelmi Világszervezet keretében a nagy imperialista hatalmak, az USA, Nagy-Britannia és az Unió leggazdagabb államai már hat hónapja megtiltották Indiának az oltóanyagok nagytömegű előállítását.

A mostani tragédia a 2020-as «első hullám» után érkezett. A Modi-kormány szigorú kijárási tilalmat rendelt el (4 órát adva a felkészülésre), s ezzel kezdődött dolgozók, migránsok millióinak tragédiája, akinek nem volt hozzáférésük sem a védekezéshez, sem a gondozáshoz, hosszan menetelve kénytelenek voltak elmenekülni a városokból falujuk felé, ha nem akartak éhenhalni. A mérleget súlyosbítja, hogy munkahelyek millióit szüntették meg. A Modi-kormány úgymond a pandémiával leszámolt, de nem gondoskodott az egészségügy megerősítéséről.

. …/...

A covid-19 járványhelyzetből profitálva a Modi vezette Indiai Néppárt kormánya antidemokratikus, munkás – és parasztellenes törénykezést vezetett be. 2020 óta az india parasztok a Delhibe vezető utakat is elfoglalták tiltakozásképpen az agrobusiness-t támogató törvények ellen, a munkások pedig a privatizációs hullámmal szemben csakúgy, mint a munka törvénykönyve megsemmisítése miatt.

Négy nagy munkásellenes antirefomot hoztak a tőkés érdekek megerősítésére.

India államai ismét – változó mértékben – kijárási tilalom alá esnek. A dolgozóknak ismét nincs munkájuk, bérük, a migráns dolgozóknak újból nyakukba kell venni az utat messzi falujuk felé.

A hivatalos becslések szerint 800 millió személy szorult élelmiszersegélyre. Több millió azok száma, akiknek nincs jövedelmük munkahely híján. De az a maroknyi ipari vállakozó, akiknek a kormánypárt kedvez, arat a tőzsdéken.

A kormány helyett, hogy arra koncentrálna, minden eszközt felhasználjon a járvány elleni küzdelemben, Kína elleni katonai felvonulását erősíti, ahogy a Biden-adminisztráció kötelezi.

Azonban a a népesség minden szegletében növekszik a düh és összegződik a munkások, parasztok és fiatalok harcával.



A «Nemzetközi Munkásbizottság a háború, kizsákmányolás ellen», amely a mumbai nemzetközi konferencián alakult meg 2016 novemberében és mintegy 40 ország delegáltjai és indiai munkásaktivák százai voltak résztvevői és kimondja:

A tragédia, melyet ma India él át, szörnyű módon illusztrálja a sorsot, amelyet a kapitalizmus szán a dolgozók, a világ népei számára.

Bizottságunk arra hívja az egész világ dolgozóit, hogy sorakozzunk fel az indiai munkások, parasztok mellett. Legyünk mellettük és szervezeteik mellett, követeljük velük együtt, hogy minden gyógyszeripari cég legyen köteles a népesség igényei szerinti termelésre, nem pedig exportálni a profit kielégítésére! Legyünk mellettük, hogy a Modi-kormány minden antidemokratikus, munkás- és parasztellenes törvényét vonja vissza! Ítéljük el az imperialista országoknak a Kereskedelmi Világszövetséggel megkötött egyezményét, mely megtiltja Indiának a vakcina termelését saját szükségleteire! Követeljük kormányainktól az egyezmény semissé nyilvánítását, hogy India – már meglévő kapacitásával – szembenézhessen a drámával, saját lakosságát mentse! A feladat sürgős!

Daniel Gluckstein és Nambiath Vasudevan (koordinátorok)

 

 

Alulírott a nyilatkozathoz csatlakozom. Teljes szolidaritásomat az indiai dolgozókkal, parasztokkal, fiatalokkal kinyilvánítom. Követelem, hogy a vakcinák lakossági közfelhaszálásának tilalmát oldják fel, a szabadalmakat tegyék hozzáférhetővé a köz számára.

 

Név: ….................................................................

Szervezet : …......................................................

 

Elküldendő somijuditgmail.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.