2022. november 6., vasárnap

Dolgozó Nők Nemzetközi Konferenciája (Párizs, 2022. okt. 29.)

 

Felhívás 2023, március 8-ra

Mi, a Dolgozó Nők Nemzetközi Konferenciájának 2022. október 29-én tartott küldöttei a Szocialista Nők Internacionálé konferenciáinak folytatói vagyunk jogaink védelméért és visszahódításáért folytatott harcban, de a háború elleni harcban is. Napról napra egyre inkább látjuk, hogy a kapitalista rendszer képtelen a férfiak és nők közötti tényleges egyenlőség megvalósítására és a nők emancipációjának megvalósítására. Éppen ellenkezőleg, minden kormányaink, különböző formákban, folyamatosan aláássák jogainkat minden területen (demokratikus, szociális, jogi stb.). A nők harca sajátos követeléseikért, a béregyenlőségért, a jogi egyenlőségért, a demokratikus jogok meghódításáért és visszahódításáért, a patriarchátus elleni harc és a mi emancipációnkért folytatott harcnak szorosan össze kell kapcsolódnia a munkásmozgalom egészének védelméért folytatott harccal, a kapitalista kizsákmányolás elleni harccal. Javasoljuk, hogy ezt az üzenetet 2023. március 8-án, a nők jogainak világnapján, országainkban megfelelő formában, kezdeményezések (nyilvános találkozók, gyűlések, tüntetések stb.) keretében vigyük tovább. (A konferencia által egyhangúlag elfogadott)

 

Az afgán nők védelmére létrehozott nemzetközi bizottság létrehozása

Mi, a 2022. október 29-én tartott Dolgozó Nők Nemzetközi Konferenciájának küldöttei, miután megkaptuk a Afgán Nők Spontán Mozgalmának konferenciánkhoz intézett üzenetét, úgy döntünk, hogy megalakítjuk a Rendszer ellen tüntető afgán nők védelmének Nemzetközi Bizottságát. Az üzenet utal az afgán nők tálib rezsim általi üldözésére, valamint a nők tiltakozására és tüntetéseire e támadások ellen. Elhatározzuk, hogy országainkban széles körben megismertetjük afgán testvéreink üzenetét, és különösen a következtetésben szereplő hat követelést (lásd alább). Az általuk elénk tárt követelések megvalósítása érdekében felhívunk minden, a demokratikus jogok és a nők jogainak védelme iránt elkötelezett nőt és férfit, hogy csatlakozzon a Nemzetközi Bizottsághoz a kampány megszervezése érdekében. (A konferencia által egyhangúlag elfogadva)

A "Spontán afgán nőmozgalom" üzenete a Dolgozó Nők Nemzetközi Konferenciájához (kelt 2022. október 28., Kabul)

Ma az afgán nők a legembertelenebb rendszerben élnek, ahol megfosztják őket minden emberi és polgári joguktól. Ezért az afgán női aktivisták a tálib rezsim 2021 augusztusi megalakulása után saját tiltakozó mozgalmat hoztak létre. Ez a mozgalom női tüntetéseket szervezett Kabul, Dzsalalábád, Herat, Mazar-e-Sharif és Bamiyan városokban a következő jelszavakkal: kenyeret, munkát, szabadságot! Amikor a nők tiltakoznak és tüntetnek jogaik megsértése ellen, a tálib rendőrség brutálisan elnyomja őket, megveri, börtönnel és halállal fenyegeti őket (...). A tálib hírszerző szolgálatok azonosítják a női aktivistákat és a tüntetések résztvevőit, letartóztatják őket a tüntetések alatt, a felvonulások végén vagy később az otthonukban, bebörtönzik és megkínozzák őket hivatalos vagy magánbörtöneikben (az ENSZ 2022. szeptemberi jelentése megerősíti a tálib magánbörtönök létezését és a foglyok kínzását). (...) Nem tudni, hogy hány női tüntető és szabadságharcos van bebörtönözve a hivatalos és magán tálib börtönökben, és milyen állapotban vannak. (...) A tálib börtönökből szabadult nők közül néhányan kínzásról, szexuális támadásról, családtagok elleni halálos fenyegetésekről, ügyvédhez való hozzáférés hiányáról és a családtagokkal való kommunikáció hiányáról beszéltek. Azon a több tucat női harcoson és tüntetőn kívül, akik a tálibok szörnyű börtöneiben vannak, vagy azon a több tucat nőn kívül, akiket a tálibok kapcsolt tagjai megöltek (...), jelenleg több száz másik női harcos, szocialista, szekularista, feminista, civil társadalmi aktivista, nőjogi aktivista, újságíró, tanár, egyetemi és középiskolai hallgató és háziasszony van, akiket a tálibok üldöznek, és akik kénytelenek bujkálni. (...) A tüntető nőket körözik, és életük nagy veszélyben van. Ezért a "Spontán Afgán Női Mozgalom" követelései - a franciaországi, németországi, amerikai és a világ más országainak női harcosaihoz és progresszív erőihez hasonlóan - a következők: nemzetközi bizottság létrehozása az afgán női tüntetők védelmére - keressük a vezető nemzetközi nőjogi és emberi jogi szervezetek támogatását a hivatalos és magán tálib börtönökben raboskodó nők azonosításához - nemzetközi kampányt indítunk a tálib börtönökben lévő női tüntetők szabadon bocsátásáért. - lobbizunk a keresett és veszélyeztetett nők védelméért Afganisztánban - harcolunk a nők nemzetközi szolidaritásának megteremtése az afganisztáni női harcosokkal - pénzügyi támogatást gyűjtünk a bebörtönzött és körözött nők családjainak. (Csatlakozni lehet az Afgán Nők Védelmének Nemzetközi Bizottságához: afghanistanwomen2022@gmail.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.