2022. november 9., szerda

OKTÓBER 29-30. VILÁGKONFERENCIA A HÁBORÚ ÉS KIZSÁKMÁNYOLÁS ELLEN, A MUNKÁSINTERNACIONÁLÉÉRT

A világkonferencia felhívása (Párizs, október 29-30.) a háború és kizsákmányolás elleni nemzetközi munkásbizottság kezdeményezésére, a Munkás Internacionáléért.*

Mi, munkások, fiatalok, a munkás- és demokratikus mozgalom harcosai 47 országból és minden kontinensről, a nemzetközi szocializmus történelmi alakjának, Jean Jaurès-nak az 1914-es háború kitörésének előestéjén mondott szavait idézzük: "A kapitalizmus úgy viseli magában a háborút, mint a felhő a vihart".

A formula még mindig aktuális. 2022-ben háborúk pusztítanak minden kontinensen, mészárlásokat, pusztítást, éhínséget és járványokat okozva. Emberek tízmillióit űzik el országukból. Tanúi vagyunk az emberi civilizáció puszta és egyszerű eltűnésssel fenyegető félelmetes visszavonulásának. A világ népei és munkásai ellenzik a háborút. Tudják, hogy ez még több elnyomást és kizsákmányolást jelent.

A legcsekélyebb habozás nélkül kijelentjük, hogy ezek a háborúk, a pusztítás és a barbárság, amelyet elszabadultak, a termelési eszközök magántulajdonán alapuló kapitalista rendszer bomlásának termékei. Egy olyan rendszer, amely az egyre nagyobb profit érdekében nem riad vissza semmilyen agressziótól. A munkások tudják ezt: a "háborús erőfeszítések" nevében minden kormány, függetlenül attól, hogy a frontvonal melyik oldalán áll, megszervezi a deregulációt, a munkanélküliséget, az oktatás és a közszolgáltatások lerombolását, a gyárak leépítését, a vidék elnéptelenedését. A munkások tudják, hogy a háborút a kormányok mindig arra használják, hogy a munkásszervezeteket függetlenségük feladására és az államnak való behódolásra kényszerítsék.

Mint minden dolgozó, mi is elítéljük az ukrajnai háborút, amelyet Putyin elnök utasítására 2022. február 24-én kezdtek el. A konfliktus kezdete óta követeljük az orosz csapatok kivonását az országból. De mint minden munkás, mi is látjuk, hogy a nagy kapitalista hatalmak a Biden-kormányzat, a NATO és az Európai Unió égisze alatt mindent megtettek, hogy ezt a konfliktust kiprovokálják, és mindent megtesznek, hogy szítsák.

Találkozónk idején, több mint 100 000 amerikai katona állomásozik Európában. A NATO több tízezer katonát állomásoztat az ukrán és az orosz határon. Az Egyesült Államok és az Európai Unió már 140 milliárd dollárt adott a háborús erőfeszítésekre, főként Ukrajna felfegyverzésére. A politikusok és a média nyíltan beszélnek egy esetleges harmadik világháború és a nukleáris fegyverek használatának kockázatáról.

A dolgozókat nem lehet becsapni: az imperialista hatalmak növekvő ukrajnai beavatkozásának célja az USA és más multinacionális vállalatok uralmának kiterjesztése az egész világra. Biden elnök arra figyelmeztetett, hogy Oroszországon túl Kína lesz a célpont.

A kormányok minden percben 4 millió dollárt költenek háborúra. Igen: 4 millió dollárt percenként, több mint 2,1 billió dollárt évente – háborúra! Míg az éhezés a világon 800 millió embert érint, az élelmiszer-biztonság hiánya pedig 2,3 milliárd embert - és ezek a számok folyamatosan nőnek! 4 millió dollár percenként a háborúra! És hiányoznak a pénzeszközök annak a több tízmillió gyermeknek a megmentésére, akik évente meghalnak olyan betegségekben, amelyeket ismerünk és tudunk kezelni.

Ezért követeljük az orosz csapatok Ukrajnából való kivonását, és követeljük az amerikai és NATO-csapatok kivonását Európából. Követeljük a NATO feloszlatását, a külföldi megszálló csapatok kivonását a világ minden országából, valamint az imperialista és neokolonialista beavatkozások megszüntetését.

Az ukrajnai háború ugyanis nem választható el a háborúk hosszú láncolatától, amelyek több mint fél évszázada pusztítanak minden kontinensen, olyan háborúk, amelyeket mindig a tőkés hatalmak szítanak, és amelyek térképe általában átfedésben van az altalaj gazdagságának térképével.

A dolgozóknak nincs közös érdekük sem a multinacionális vállalatokkal, sem a különböző országok kapitalistáival, sem a saját kormányaikkal. Mégis egyértelmű, hogy a nagy kapitalista országokban a munkásszervezetek vezetői nem hajlandók valóban szembeszállni a háborúval. Az Egyesült Államokban támogatják Biden elnök háborús törekvéseit; az Európai Parlamentben választott képviselőik olyan állásfoglalások mellett szavaznak, amelyek súlyosbítják az orosz nép elleni szankciókat, túlfegyverzik a hadviselőket és erősítik a NATO-val való kapcsolatokat.

Felhívást intézünk minden munkavállalóhoz és fiatalhoz, a munkásmozgalom minden eredetű aktivistájához, a munkásszervezetekhez. Utasítsuk el a szent szövetség minden formáját a háborút szító kormányokkal és azokkal a tőkésekkel, akiknek az érdekeit védik. A béke és a társadalmi igazságosság ügyével csak az egész világ munkásainak és népeinek egyesülése áll összhangban. Le a háborúval! Le a kizsákmányolással! A világ munkásai, munkásszervezetek, elnyomott népek, egyesüljünk a háború és a kizsákmányolás ellen, követeljük a békét és őrizzük meg az emberiség jövőjét!

Kampányok

A világkonferencia 47 felszólaló meghallgatását követően rögzíti és támogatja a küldöttek által előterjesztett javaslatokat:

1. a Nemzetközi Dolgozó Nők Konferenciájának kezdeményezéseit, különösen az afgán nőket támogató nemzetközi bizottság megalakítását.

2. Felhívás az oroszországi foglyok családjainak támogatására és a Kirill Ukraincev orosz szakszervezeti aktivista szabadon bocsátásáért folytatott nemzetközi kampányra.

3. Felhívás az Amazon dolgozóinak megszervezését célzó nemzetközi kampány támogatására.

4. A kínai aktivisták felhívása, hogy "minden ország dolgozói álljanak ki a kínai nép elleni háborús előkészületek ellen".

5. A szolidaritásra és pénzügyi kampányra való felhívás a mexikói völgy népének támogatására (munkásház)

6. A Zimbabwe elleni nemzetközi szankciók feltétel nélküli feloldására való felhívás.

7. Felhívás, hogy ellenzünk minden amerikai és ENSZ beavatkozást Haitin.

8. Az indiai és pakisztáni küldöttek felhívása az állandó háborútól szenvedő kasmíri nők elnyomásának elítélésére.

9. A brit küldött javaslatára a liverpooli dokkerek bérharcának támogatása.

10. A világi Palesztina képviselőjének felhívása - amely a világi és demokratikus Palesztináért és a menekültek visszatérési jogáért küzd -, hogy támogassuk a palesztin nép jogaiért folytatott küzdelmét.

11. A Dolgozó Nők Nemzetközi Konferenciájának magyar küldöttjének felhívása az európai romák elnyomása ellen, akik megérdemlik a világ dolgozóinak szolidaritását. 

* 32 ország küldötteitnek részvételével: Algéria, Németország, Azania/Dél-Afrika, Banglades, Belgium, Bénin, Burkina Faso, Kanada, Chile, Kolumbia, Spanyol Állam, USA, Franciaaország, Nagy-Britannia, Görögország, Haiti, Magyarország, India, Olaszország, Marokkó, Mexikó, Pakisztán, Palesztina, Peru, Fűlöp-szigetek, Portugália, Románia, Oroszország, Svájc, Togo, Törökország, Zimbabwe. Néhányan nem tudtak személyesen eljönni: Afganisztán, Ausztrália, Belorusszia, Brazilia, Burundi, Kína, Korea, Egyiptom, Nigéria, Szenegál, Sri Lanka, Tunézia


.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.