2023. február 21., kedd

2023. február 24-25-én sokszorozzuk meg a kezdeményezéseket világszerte, hogy nemet mondjunk a háborúra! Nemet a háborút szító kormányokkal való szent szövetségre!



A háború terjed. Gyökeret ereszt. Minden egyes nappal, ami eltelik, egyre sürgetőbbé válik az a felhívás, amelyet a 47 országból érkező munkások, fiatalok, a munkásmozgalom és a demokratikus mozgalom aktivistái a háború és kizsákmányolás elleni világkonferencián (2022. október 29-30., Párizs) fogalmaztak meg.

"2022-ben háborúk pusztítanak minden kontinensen, mészárlásokat, pusztítást, éhínséget és járványokat okozva. Emberek tízmillióit űzik el országaikból. Az emberi civilizáció félelmetes visszaszorulásának vagyunk tanúi, amelyet a puszta és egyszerű eltűnés fenyeget. A világ népei és munkásai ellenzik a háborút. Tudják, hogy az egyre nagyobb elnyomást és kizsákmányolást jelent.”

2023. február 24-én lesz egy éve, hogy a háború szedte áldozatait Európában. "Mint minden munkás, mi is elítéljük a háborút, amelyet Putyin elnök utasítására 2022. február 24-én szabadítottak el Ukrajnában. A konfliktus kezdetétől fogva az orosz csapatok kivonását követeljük az országból. Mint minden munkás, mi is látjuk, hogy a nagy kapitalista hatalmak a Biden-kormányzat, a NATO és az Európai Unió égisze alatt mindent megtettek, hogy ezt a konfliktust kiprovokálják, és mindent megtesznek, hogy szítsák". Az elmúlt hetekben több lépés is történt a teljes körű háború felé vezető menetelésben. Január 13-án a NATO ülésén döntöttek arról, hogy nehézfegyvereket és harckocsikat szállítanak Ukrajnának Oroszország "legyőzésére". A NATO hivatalosan is háborúba lép Oroszországgal.

Azóta német, lengyel, finn, norvég, portugál, spanyol, amerikai, brit és francia tankok szállítását jelentették be. A Putyin-rezsim a maga részéről újabb, több százezer fős mozgósítást jelentett be. A katonai költségvetések minden országban növekednek. Az amerikai kormányzat módszeresen épít egy "katonai ívet" a Csendes-óceánon Kína körül. Erről nemrég írtak alá megállapodást a Fülöp-szigeteki kormánnyal. "Ezért, miközben követeljük az orosz csapatok kivonását, követeljük az amerikai és NATO csapatok kivonását Európából. Követeljük a NATO feloszlatását, a külföldi megszálló csapatok kivonását a világ minden országából, és minden imperialista és neokolonialista beavatkozás megszüntetését."

A békéért és a háború ellen folytatott harcra való felhívásnak minden olyan szervezettől el kell hangzania, amely a munkásmozgalom részének vallja magát. "Világos azonban, hogy a főbb kapitalista országokban a munkásszervezetek vezetői nem hajlandók valóban szembeszállni a háborúval. Az Egyesült Államokban támogatják Biden elnök háborús vállalkozásait, az Európai Parlamentben választott képviselőik olyan állásfoglalások mellett szavaznak, amelyek súlyosbítják az orosz nép elleni szankciókat, túlfegyverzik a hadviselő feleket és erősítik a NATO-val való kapcsolatokat." Október óta a különböző európai országok parlamentjei - gyakran egyhangúlag - megszavazták azokat a határozatokat, amelyek jóváhagyják a tankok Ukrajnába küldéséről szóló döntést. "Felhívást intézünk minden munkáshoz és fiatalhoz, a munkásmozgalom minden eredetű harcosához, a munkásszervezetekhez. Utasítsanak el mindenfajta szent szövetséget a háborút szító kormányokkal és azokkal a kapitalistákkal, akiknek az érdekeit védik. Az egyetlen szövetség, amely összhangban van a béke és a társadalmi igazságosság ügyével, az az egész világ munkásainak és népeinek szövetsége."

Ezt a felhívást meg kell hallgatni. Arra hívunk fel, hogy február 24-én és 25-én, napra pontosan egy évvel az ukrajnai háború kitörése után világszerte szervezzünk kezdeményezéseket. Ezeket már számos NATO-országban meghirdették. Az Egyesült Államokban a világkonferencia küldöttei gyűlést hívnak össze, "hogy egységes és tömeges mozgalmat hozzanak létre a háború ellen", mert "ez egy kritikus kérdés: az Egyesült Államok több mint 900 milliárd dollárt fordít a pénzünkből a tömeges halál és pusztítás finanszírozására". Spanyolországban, Baszkföldön a háborúellenes koalíció arra szólít fel, hogy "ellenezzék, hogy a spanyol kormány fegyvereket szállítson Ukrajnának". Franciaországban a POID kezdeményezésére országszerte több tucat városban tartanak majd gyűléseket. Nagy-Britanniában a háborúellenes koalíció arra szólít fel, hogy "február 25-én Londonban hallassák háborúellenes hangjukat". A világ dolgozói, munkásszervezetek, elnyomott népek, egyesüljünk a háború és a kizsákmányolás ellen, hogy kikényszerítsük a békét és megőrizzük az emberiség jövőjét. 

A háború és kizsákmányolás elleni nemzetközi munkásbizottság nyomon követési bizottsága : Camille Adoue (Franciaország), Innocent Assogba (Benin), Alan Benjamin (USA), Adama Coulibaly (Burkina Faso), Constantin Cretan (Románia), Berthony Dupont (Haiti), Daniel Gluckstein (Franciaország), Rubina Jamil (Pakisztán), Christel Keiser (Franciaország), Milind Ranade (India), Apo Leung (Kína), Nnamdi Lumumba (USA), Randy Miranda (Fülöp-szigetek), Mandlenkosi Phangwa (Azánia), Liliana Plumeda (Mexikó), Klaus Schüller (Németország), Jung Sikhwa (Dél-Korea), Nambiath Vasudevan (India).

Budapesten: Baloldaliak a békéért címmel tanácskozás a Balmix honlap szervezésében 2023. március 11-én, 10 órától 16 óráig a Vegyész szakszervezet székházában, Benczúr u. 45.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.