2023. február 18., szombat

Egy évszázados a Szovjet Szocialista Köztársaságok uniója

 


L’Internationale n°29 2023. febr. részlet

Ukrajna, Lenin teremtménye?

Putyin 2022 februárjában az Ukrajnával szemben elkövetett agressziója elősegítette a térségben már aktív imperialista beavatkozás megduplázását, ami az USA irányítású NATO harmadik világháború felé vezető meneteléshez vezetett. Putyin "ideológiailag" Lenin politikája elleni támadással indokolta a hadműveletet, február 21-i beszédében kifejtette, hogy a jelenlegi Ukrajna annak a lenini hibának az eredménye, hogy Ukrajnát szuverén nemzetté avatta (1).

A Szovjetunió alkotmánya nem volt, ahogyan azt gyakran mondják, egy ténylegesen már létező rendszer puszta jogi felöltöztetése. Éppen ellenkezőleg, ez egy jelentős politikai döntés, amit Putyin azzal ismer el, hogy a cári birodalom folytonosságára hivatkozik vele szemben.

Amint arra Lev Trockij 1939. április 22-i, "Az ukrán kérdés" című cikkében (2) rámutat, maga a Szovjetunió alkotmánya a bolsevik párton belüli elkeseredett vita tárgya volt, ahol két felfogás állt egymással szemben: Leniné, aki hű volt a bolsevik párt teljes forradalmi örökségéhez, és aki az orosz birodalomban jelen lévő összes nemzetiség önrendelkezési joga mellett foglalt állást, valamint Sztáliné és másoké. Ez utóbbi a forradalom során létrejött összes nemzeti köztársaságnak az Orosz Köztársaságba való teljes integrálását követelte. Lenin határozottan ellenezte ezt a tervet (ez a vita része annak, amit Moshe Lewin "Lenin utolsó harcának" nevezett, mivel erre a vitára akkor került sor, amikor Lenin már súlyos beteg volt, és Sztálin első ízben élt ilyen mértékben az "apparátus" eszközeivel a párt demokratikus szabályai ellen) (3).

,,,

Lenin a szövetség jogi és összes összetevőinek egyenlőségért

A két változat ellentmondásos a lényeget illetően. A szembenállás határozott, ahogy Lenin, aki Kamenyeven kersztül a Politikai Irodának szeptember 26-án kelt levelében írta 1922-ben:

"Egyenrangúnak ismerjük el magunkat az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársasággal, egyenrangú viszonyba lépünk vele egy új Unióba, egy új föderációba, az Európai és Ázsiai Szovjet Köztársaságok Szövetségébe".

Gyakran mondják, hogy Lenin politikai győzelme csak látszat volt, hogy Sztálin csak a jogi megfogalmazásban hátrált meg, de hogy politikailag ez az "orosz" hatalomnak való alárendelődés és integráció diadala.

Az érvelés azon alapul, ami valósággá vált a bürokratikus ellenforradalom győzelme révén. Ez az ellenforradalmi átalakulás, a hatalom és az államapparátus átalakulása a Szovjetunióban nyilvánvalóan következményekkel jár a nép jogaira nézve, tehát a  népek, nemzetiségek - és így a Szovjetuniót alkotó köztársaságok jogaira.

De nem így volt az alkotmányozás idején, a Szovjetunió megalkotásakor.

A sztálinista frakció visszaszorulása nemcsak Lenin presztízsének köszönhető, hanem a nemzeti demokratikus követelések által megfogalmazott erősségnek is, Ukrajna, Grúzia és más köztársaságok bolsevik aktivistái, az orosz bolsevik káderek nagy részének támogatásával. Lenin "utolsó kiállása" azt mutatja, hogy a bolsevik párt, mint forradalmi párt, nem semmisült meg.

A svájci történész Andreas Kappeler, hosszú ideig a Bécsi Egyetem professzora, és aki semmiképpen sem kedveli a bolsevik pártot, elismeri - amit Putyin sajnál -, hogy a Szovjetunió alkotmányával "az ukránok első ízben lettek saját történelmükben nemzeti, központi állam által elismert terület, amely magában foglalta a legtöbb ukrán etnikumot, saját állami intézményekkel és szimbólumokkal. Szemben a cári időszakkal, amikor a "kisoroszokat" az ország pánorosz részének tekintették, most már teljes jogú önálló nemzetként, saját nyelvvel" (4).

 

(1) Putyin azt állítja, hogy "Oroszország és népe történelmi sorsa szempontjából az államépítés lenini elvei nemcsak hiba voltak, hanem, ahogy mondani szokták, sokkal rosszabbak, mint egy hiba". (2) Ez az idézet (a cikk többi hivatkozásához hasonlóan) a Lev Trockij Intézet által Pierre Broué vezetésével kiadott Művek 21. kötetéből származik. (3) Lásd Moshe Lewin "Le Dernier Combat de Lénine" című írását. Éditions Syllepse. (4) Andreas Kappeler Oroszok és ukránok - Az egyenlőtlen testvérek (A CNRS Éditions francia fordítása).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.