2023. június 30., péntek

A FRANCIA POID ORSZÁGOS IRODÁJÁNAK KÖZLEMÉNYE

 


Kép: a jelenlegi demonstrációk Párizs körül

Milyen kormány adhat bizalmat a fiataloknak a jövőjük iránt?

(poidemocratique@gmail.com)

Senki sem tudja elfogadni, hogy egy 17 éves fiút hidegvérrel meggyilkolt a "rendvédelmi erők" egyik képviselője. Senki sem fogadhatja el, hogy egy 2017-es törvény alkalmazásával csak 2022-ben 13 embert öltek meg a rendőrök "engedelmesség megtagadása" miatt.

A fiatalok, és velük együtt az egész lakosság felháborodott. Mindannyian igazságot követelnek Nahel számára. A fiatalok lázadása kifejezi azt az érzésüket, hogy ebben a rendszerben nincs jövőjük, és hogy a legcsekélyebb bizalmat sem hajlandóak kölcsönözni ennek a kormánynak.

Milyen kormány válthat ki bizalmat a fiatalokból a jövőjüket tekintve? Nem egy olyan kormány, amely csak bizonytalan munkahelyeket, gyakornoki állásokat és polgári szolgálatokat kínál. Nem egy olyan kormány, amely bezárja a szakközépiskolákat, tönkreteszi az érettségit, nem pótolja a hiányzó tanárokat, megszervezi a szelekciót az egyetemen, és be akarja íratni a fiatalokat a hadsereg által felügyelt kötelező egyetemes nemzeti szolgálatba (SNU). Nem egy olyan kormány, amely a tüntetésekre a fiatalok, a munkavállalók és a szakszervezetek elleni elnyomással válaszol. Nem egy olyan kormány, amely megszervezi a lakótelepek, kórházak és közszolgáltatások pusztulását, de évente százmilliárdokat ad a tőkéseknek. Nem egy olyan kormány, amely a szélsőjobboldallal versenyezve a külföldieket és a bevándorlókat bűnbakként emeli ki és űzi el. Nem egy olyan kormány, amely a túlnyomó többség akarata ellenére arra kényszeríti az embereket, hogy két évvel tovább dolgozzanak azáltal, hogy a nyugdíjkorhatárt 64 évre tolja ki. Nem egy olyan kormány, amely most szavazott meg 413 milliárdot a katonai programozási törvényre, hogy részt vegyen a NATO parancsnoksága alatt az egész világ népei ellen indított háborúkban.

Ez a kormány, a Macron-Borne kormány, hátat fordít a dolgozó lakosság és a fiatalok érdekeinek és igényeinek. Mint az egymást követő kormányok, amelyek tiszteletben tartották az V. Köztársaság intézményeit, ez is a bankárok és a kapitalisták szolgálatában áll. Melyik kormány fog a fiataloknak a jövőjükbe vetett bizalmat adni? Egy másik kormány és egy másik köztársaság, amely a többség szolgálatában áll, azokéban, akik a munkájukból élnek, és nem a haszonlesők és kizsákmányolók kisebbségének szolgálatában.

Ehhez a Macron-Borne kormánynak mennie kell. És vele együtt az Ötödik Köztársaságnak is.

Montreuil, 2023. június 30., 14 óra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.