2023. június 29., csütörtök

Az ő közös érdekeik és a mieink

 

A La Tribune des Travailleurs nº396 szerkesztőségi cikke


Lapunk e száma az oroszországi, ukrajnai és fehéroroszországi munkásmozgalom aktivistáinak és szervezeteinek véleményével nyit. Mert az oroszországi helyzet jellemzője nem csupán egy maffiafőnök és a gazdája közötti konfrontáció. Működnek olyan politikai áramlatok, bár kisebbségben, amelyek a jogaiért küzdő munkásosztály álláspontját képviselik.

Putyin a maga módján fogalmazott június 24-i sajtóközleményében, amikor 1917-et idézve arra figyelmeztetett, hogy a polgárháború a munkások forradalmához vezethet.

Biden megértette ezt, amikor két héttel Prigozsin előkészületeiről értesülve úgy döntött, hogy nem mond semmit, hogy ne veszélyeztesse a "stabilitást", ahogy szóvivői fogalmaztak. Macron is védekezett az eseményekbe való beavatkozás ellen.

Putyin az 1917 októberének, a történelem első, a tőkét véglegesen kisajátító munkásforradalmának felidézésével arra emlékezteti a nagy tőkés hatalmak vezetőit, hogy közös érdekeik vannak.

Putyin rendszerének alapja a privatizáció és a fosztogatás, amely mintegy harminc évvel ezelőtt sáskajárásként söpört végig a Szovjetunió gazdaságán. Az állami tulajdon szétverése óriási vagyonkoncentrációkat eredményezett, amelyeket az élősködő oligarchák monopolizáltak, akik a rezsim társadalmi bázisát képezik.

Természetesen vannak különbségek a politikai rendszerek között. A moszkvai nem állítja magáról, hogy politikai demokrácia lenne, mint ami az elvileg Washingtonban, Berlinben vagy Párizsban van. Még akkor is... ha az utóbbi esetben az V. Köztársaság antidemokratikus, elnyomó és tekintélyelvű sodródása napról napra súlyosbodik.

Természetesen vannak különbségek... de az imperializmus nem várt Putyinra, hogy szaporítsa a háborúkat, amelyek egész nemzeteket tesznek tönkre és tizedelnek meg, Afganisztántól Szíriáig, Iraktól a volt Jugoszláviáig, nem feledve Franciaország neokoloniális katonai beavatkozásait Maliban és máshol.

Igaz, vannak különbségek... de a Wagner előtt ott volt a nála is erősebb baljós észak-amerikai magánhadsereg, a Blackwater, különösen Szíriában és Irakban.

Igaz, vannak különbségek... de ugyanaz a társadalmi alap: a termelőeszközök magántulajdonának rendszere. Ez nem akadályozza meg a háborút. Paul Valéry író egyszer azt mondta: "A háborúban olyan emberek mészárolják egymást, akik nem ismerik egymást, olyan emberek javára, akik ismerik, de nem mészárolják le egymást".

A június 23-i és 24-i oroszországi epizódok minden bizonnyal más epizódokat is megelőlegeznek. Beleértve Oroszország szétesésének veszélyét, ahogyan tegnap az imperialista beavatkozások szétszakították Irakot, Afganisztánt, Líbiát és Szíriát. Tény, hogy Putyin, Biden és Macron a maga módján mind a tőkések jogát védi a munkásosztály kizsákmányolásához. Ezen az alapvető szinten közösek az érdekeik.

Ahogyan Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország és az egész világ munkásainak és népeinek érdekei is közösek a határokon túl.

Ugyanaz a követelés egyesít bennünket: azonnali tűzszünetet!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.