2023. szeptember 14., csütörtök

Szolidaritást az afgán nőkkel!


 «Az afganisztáni spontán női mozgalom (SWMA) azt javasolta az afgán nők védelmére létrehozott nemzetközi bizottságnak, hogy 2023. október 7-én világszerte szervezzen kampányokat, akciókat és gyűléseket a tálib rezsim által elnyomott afgán nők jogainak támogatására, és gyakoroljanak nyomást a kormányokra - különösen a nagyhatalmakra -, hogy azonnali és feltétel nélküli menedékjogot adjanak azoknak az afgán nőknek és női aktivistáknak, akiket azért üldöznek és fenyegetnek halállal, mert harcolni mertek a jogaikért.

Miért október 7.? Mert ez egy fájdalmas dátum az afgán nép emlékezetében. Az Egyesült Államok kormánya, a kormányok hatalmas koalíciója és a NATO 2001. október 7-én indította el úgynevezett "terrorizmus elleni háborúját" Afganisztánban, amelyet húsz évnyi megszállás követett, amely során "minden bombák anyját" használták, több tízezer férfi, nő és gyermek életét követelve.

2001-ben az amerikai kormány megdöntötte a tálib rendszert, és a hatalmat nagyrészt az "Északi Szövetség" erőinek adta át, amely vallási fundamentalistákból, hadurakból, emberijogok megsértőibből és háborús bűnösökből állt. Ezután, 2021. augusztus 15-én az amerikai kormány visszaültette a tálibokat a hatalomba, azok pedig azóta is folytatják a nőket a közélet minden területéről kizáró intézkedéseket: tilos dolgozniuk, tanulniuk, utcán és nyilvános helyeken járniuk.

A Nemzetközi Bizottságon keresztül szeretnénk felkérni minden emberi jogi szervezetet, a nők jogainak védelmezőit, minden munkavállalói szakszervezetet, minden ifjúsági szervezetet és minden lelkiismeretes embert, hogy támogassák ezt az október 7-i nemzetközi napot és vegyenek benne aktívan részt.

Az elnyomott afgán nők hangját meg kell hallgatni, és azoknak a kormányoknak, amelyek azt állítják, hogy tiszteletben tartják a nők jogait, fel kell hagyniuk a nőgyűlölő tálib rezsimmel való alkukkal. A tálib rezsimet sem politikailag, sem anyagilag nem szabad támogatni, és semmilyen körülmények között nem szabad elismerni. Támogatni kell az afganisztáni női tiltakozó mozgalmat, és a fenyegetett és veszélyben lévő nőknek azonnal menedékjogot kell adni. »

Mindazokat szólítjuk, akik támogatják az Afgán Nők Védelmének Nemzetközi Bizottságát és annak tevékenységét, különösen az afgán nők spontán mozgalmának aktivistáinak két európai körútját.

Válaszoljunk afganisztáni testvéreink felhívására!

Hívjunk össze gyűléseket a világ több tucat városában október 7-re, és hozzunk össze minél több embert, aki támogatja a harcukat.

Követeljük plakátokkal, transzparensekkel, hogy a nagyhatalmak az Európai Unió kormányai azonnali és feltétel nélküli menedékjogot adjanak a fenyegetett és üldözött afgán női aktivistáknak.

Terjesszük az október 7-i szombati gyűlésekről készült fotókat világszerte és Afganisztánban, hogy afganisztáni testvéreink és mindazok, akik támogatják harcukat az országukban, tudják: nincsenek egyedül!

Rubina Jamil (Pakisztán), Christel Keiser (Franciaország), Nemzetiközi Bizottság

https://defendafghanwomen.org/

* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.