2023. október 9., hétfő

Újabb háború .. Palesztina

 



A POID sajnálatát fejezi ki a több száz civil áldozat, különösen a fiatalok és gyermekek miatt, akiknek az életét brutálisan kioltották Izraelben és a Gázai övezetben.

Október 7-én mérföldkőhöz érkeztünk. "Háborúban állunk!" Netanjahu izraeli miniszterelnök azonnal kijelentette. Kell-e emlékeztetnünk arra, hogy a háború nem 2023. október 7-én kezdődött? Már 75 éve pusztít a térségben.

A palesztin népet 75 éve űzik el földjéről, falvaiból, pusztítják el otthonait. 75 éve megtagadják tőlük a visszatéréshez való jogot, és egy olyan telepítési folyamattal kell szembenézniük, amely egyre több és több palesztin földet szerez meg. A megkülönböztetés, az elnyomás és a megaláztatás valóságos apartheid rendszerének vannak kitéve, ennek ellenére továbbra is ellenállnak és harcolnak.

Ma minden oldal képviselői arra szólítják fel az ENSZ-t, hogy készítse elő az utat az "igazságos és tartós béke" megteremtéséhez. Elfelejthetjük, hogy 1947-től napjainkig az ENSZ állt a felosztási tervek mögött - beleértve az úgynevezett "kétállamos megoldás" terveit is -, soha nem vezettek máshoz, mint a palesztin nép helyzetének súlyosbodásához? Az ENSZ nem lehet egyszerre a rossz gyökere és az ellenszere.

Miközben e nyilatkozat készül, a háború eszkalálódása egyre gyorsul. Biden amerikai elnök elküldi haditengerészetét, hogy cirkáljon a Gázai övezet partjainál. Az izraeli kormány nemrég teljes blokádot hirdetett a Gázai övezet ellen, amelynek célja, hogy kiéheztesse a 2 millió lakost.

A POID megerősíti a béke iránti feltétlen elkötelezettségét. Mint minden nép szabadsághoz, szuverenitáshoz és függetlenséghez való jogának támogatója, szolidáris a palesztin nép jogos törekvésével, hogy szabadon élhessen ősei földjén. Ahhoz, hogy az "igazságos és tartós béke" szavak valódi értelmet nyerjenek, Palesztina földje minden jelenlegi lakójának - Izrael Állam határain belül, Ciszjordániában és a Gázai övezetben élőknek - azonos állampolgársággal és azonos jogokkal kell rendelkeznie, függetlenül származásától, kultúrájától, nyelvétől vagy vallásától, legyen az arab vagy zsidó.

És senki ne mondja, hogy ez egy utópia. A legrosszabb vérrel átitatott utópia az, amely 75 éven keresztül fenntartotta az elnyomás és az igazságtalanság helyzetét, amelyet egy olyan népre kényszerítettek, amely megfosztott azoktól a jogoktól, amelyeket elvileg minden nép számára elismertek. Az október 7-én kibontakozott tragikus helyzet újabb bizonyíték erre.

(POID Országos Iroda)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.