2024. január 29., hétfő

A Negyedik Internacionálé Újjáalakításának Szervezőbizottsága (CORQI) sajtóközleménye

 


Kép: Louisa Hanoune és Elisabeth Moore Aubin

Munkások, aktivisták és fiatalok Algériában és szerte a világon megdöbbenéssel fogadták Louisa Hanoune, az Algériai Munkáspárt (PTA) főtitkára és az amerikai imperializmus képviselője, Elisabeth Moore Aubin nagykövet közötti találkozó hírét január 10-én a párt székházában.

Akkor került sor a találkozóra, amikor az izraeli légierő által használt "made in the USA" bombák gyilkolták a palesztin népet Gázában, abban a pillanatban, amikor az amerikai légierő Jement bombázta. Az amerikai nagykövetség hozta nyilvánosságra a fotót a nagykövet következő megjegyzésével: "Micsoda öröm, hogy ma találkozhatok Louisa Hanoune-val, az Algériai Munkáspárt elnökével. Lenyűgözően elbeszélgettünk az aktuális ügyekről és a politikai pártok fontos szerepéről a demokratikus intézmények kiépítésében."

Több napba telt, mire a PTA vezetősége sajtóközleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy a találkozó alkalmat adott a főtitkárnak arra, hogy tiltakozzon az amerikai imperializmus szerepe ellen a gázai népirtásban, és hogy elutasítson minden "beavatkozást" Algéria ügyeibe az elnökválasztás előtt.

Párizsban az Informations ouvrières című hetilap kivonatokat közölt az algériai sajtóból és a PTA közleményéből, de sem a fotót, sem az amerikai nagykövet kommentárját nem közölte. Ugyanez a hetilap hetek óta kampányol, hogy támogassa  az UAW autós szakszervezet Bidenhez intézett kérését a gázai "tűzszünet" támogatása ügyében. Mintha nem az amerikai adminisztráció és annak "demokrata" vezetője lenne, akik október 7-e óta több, mint 15.000 bombát és 58.000 lövedéket küldött volna, ezzel lehetővé tette a cionista népirtók számára, hogy folytassák a mészárlást. De ahogy Algériában, úgy most is lekerült a maszk: az UAW vezetősége most jelentette be, hogy támogatja Biden jelöltségét (amiért dollármilliókat fog fizetni a szakszervezeti tagdíjakból), természetesen anélkül, hogy a legcsekélyebb "tűzszüneti felhívás" igéretét is megkapta volna tőle.

A PTA főtitkára és Biden legfőbb képviselője közötti találkozó a párt irodájában a palesztin nép hátba döfése. Szembemegy a világszerte egyre növekvő számú munkavállaló, aktivista és fiatal követelésével, miszerint a munkásszervezetek vezetői szervezzék meg a tel-avivi és washingtoni népirtók bojkottját.

Nyolc és fél év telt el azóta, hogy 2015 nyarán kitört a Negyedik Internacionálé válsága. Elutasítottuk a likvidációs revizionizmust, és 2016 februárjában Torinóban megalakítottuk szervezőbizottságunkat a Negyedik Internacionálé újjáalakításáért (CORQI).

Nyolc és fél év elteltével mindenki láthatja a szakadás szervezőinek eltévelyedését, és azt, hogy milyen mértékben tapossák sárba a Negyedik Internacionálé elveit. Egy olyan időszakban, amikor az "USA gyártotta" bombák továbbra is pusztítják Gázát, egy olyan időszakban, amikor argentin munkások milliói tüntetnek a szélsőjobboldali rezsim ellen, amelyet az amerikai kormányzat karlengetéssel támogat, egyetlen trockista aktivista sem állhat ki a népek gyilkosaival való "párbeszéd" mellett.

És ez különösen igaz mindazokra, akik a Pierre Lambert elvtárssal 1993-ban megalakított Negyedik Internacionálé tagjának vallják magukat. 

A CORQI aktivistái és szervezetei a maguk részéről készek tárgyalásokat kezdeményezni olyan aktivistákkal, bármilyen szervezetnek is legyenek tagjai, akik hűek kívánnak maradni a Negyedik Internacionálé (marxista-leninista) elveihez.

2024. január 25.

A IV. Internacionálé magyar híveinek megjegyzése:

Olyan vádak értek bennünket, hogy  a trockistàk mindig szakadnakNo és a Sziriza - Diem ? A Munkàspàrt - Európai Bal ? Vallónia Kommunista Pártja - Belga Kommunista párt ? Die Linke - Wagenknecht ? Vagy: MSZP - DK ? Sôt:  Jobbik - Mi hazánk ? ..

A szakadásnak oka van, mint látjuk, és az nem is baj. A baj az lenne, ha mindenki elfogadná az elveivel, nézeteivel szembeni ellentmondásokat és belemenne mindenféle elvtelen alkuba, kompromisszumba, az (elképzelt) pàrtegység nevében. Pàrbeszédnek, közös cselekvésnek azonban van értelme. Igaz cél érdekében.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.