2024. január 4., csütörtök

Franciaország: Az alkotmány védelmében?

 



Mialatt a kormány zűrzavarban van az elfogadását követő "bevándorlási" törvény december 19-i elfogadása után, Macron másnap bátran kijelentette: "Nem fejeztem be a munkát! Még mindig van három és fél és fél van hátra".

A dolgozók elgondolkodnak: mi engedi meg Macronnak ezt az  arroganciát?

Lehet-e Macronnak három és fél évet adni arra, hogy "befejezze a munkát", azaz hogy egy olyan munkásellenes politikát hajtson végre, amely aláássa a munkavállalók jogait?

Macron úgy véli, hogy szabad kezet kap ugyanennek a politikának a folytatására.

Tudja, hogy szabad kezet kap, amikor a legnagyobb "baloldali" politikai pártok vezetői mind mögötte állnak.

A "baloldali" politikai pártok arra szólítják fel, hogy hagyjon fel a bevándorlási törvénnyel, ugyanakkor arra is, hogy "lépjen fel a Köztársaság és alkotmánya elleni támadással szemben".

Azáltal nem lehet véget vetni Macron politikájának, hogy megvédik az Ötödik Köztársaság antidemokratikus intézményeit  - éppen ellenkezőleg!

Macron kétségtelenül úgy véli, hogy szabad a keze,  amikor megjegyzi, hogy ugyanazok a szakszervezeti konföderációk, amelyek joggal "elítélték a "bevándorlási" törvény megszavazását" és "ünnepélyesen követelték, hogy szövegét ne hirdessék ki", egyelőre úgy döntöttek, hogy nem mozgósítják az összes munkavállalót azonnali és tömegesn e törvénytelenség ellen. Pedig ez az egyetlen módja annak, hogy a kormány meghátráljon.

Ugyanez vonatkozik a bevándorlási törvényre, mint sok más, a kormány által bevezetett munkavállaló-ellenes törvényre.

Csak az egységes, a munkások szervezeteik általi összefogása az egyetlen módja annak, hogymegakadályozzuk a reakciós intézkedések áradatát.

A POID a harmadik, a bizottságok küldötteinek "egységért, hogy véget vessünk Macronnak és politikájának" címmel, február 3-ra összehívott találkozójának célja, hogy segítsen a munkavállalóknak a követeléseikhez szükséges egység elérésében.

Christel Keiser

La Tribune des Travailleurs N°421, 2023. dec. 28.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.