2010. szeptember 22., szerda

Gyere Te is, hozd ismerőseidet!

Mutassuk meg, hogy van igazi baloldal és összefogás!

NEM a megszorításokra!

Növekedést és munkahelyeket!



E jelszó jegyében sztrájkokat és demonstrációkat tartanak Európa szerte 2010. szeptember 29-én, így tiltakozva az Európai Unió és az IMF megszorító politikája ellen. Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) kezdeményezését tevőlegesen támogatják a valóban baloldali európai pártok, az Európai Baloldali Párt és a sok-sok ezer civilszervezetet egyesítő Európai Szociális Fórum. Alulírott szervezetek, a magyar baloldal hiteles képviselőiként csatlakozunk az európai megmozdulásokhoz. A brüsszeli központi demonstrációval egy időben,

2010. szeptember 29-én, szerdán 13 órakor,

tiltakozó és szolidaritási demonstrációt tartunk az IMF magyarországi irodája előtt


(Szabadság tér 7, a Bankcenter előtt, a Metró Arany János utcai megállójától 200 méter).


Minden baloldali érzelmű embert odavárunk, aki fel akarja emelni a szavát a kapitalizmus igazságtalanságai, a neoliberális diktátum, a megszorító politika ellen.


A következőkkel indokoljuk csatlakozásunkat a nemzetközi akciónaphoz:

Ez a válság a kapitalizmus válsága. Annak a rendszernek a súlyos betegsége, amely a válság ellenére is meghatározó gazdasági és társadalmi tényező világszerte. Európát különösen hátrányosan érintette a pénzügyi és általános világgazdasági válság. Évtizedeken át hirdették országainkban is a szabadpiacinak mondott verseny neoliberális dogmáját, a beígért harmonizáció, egységesítés és felzárkóztatás helyett azonban erősebb lett a megosztottság. A válság az EU minden tagállamára kiterjed, de a gazdaságilag kevésbé fejlett országok, Dél-Európa, valamint Közép és Kelet-Európa nemrég csatlakozott országaiban a munkanélküliség és a szegénység kiáltóan súlyossá vált.

Az elmúlt évek kudarcai bizonyítják, hogy a megszorítások nem oldják meg a felmerült problémákat, a fizetési mérlegek hiánya a megszorítások ellenére újra és újra kialakul. Mégis minden korábbinál nagyobb hatalmat kaptak azok a nemzetközi pénzügyi körök, amelyek egyértelműen okozói voltak a válságnak. Ez a politika csak további visszaeséshez vezet, rontja az amúgy is rendkívül rossz foglalkoztatási helyzetet, szűkíti a piacot éppen olyankor, amikor annak hatékony bővítésére volna szükség.

Az európai emberek minden országban tiltakoznak a megszorítások miatt. A kormányok a növekvő ellenállás ellenére, a demokrácia korlátozása árán is végigviszik akaratukat, aminek célja a jóléti rendszerek drasztikus leépítése. Értelmetlen és hazug logikával azt mondják, hogy az állami költségvetésekre nehezedő pénzügyi nyomás csak tömeges leépítésekkel, a kiadások lefaragásával enyhíthető.

A megszorítások sorozatának véget kell vetni! Valódi megoldásokra van szükség! Másként, igazságosan kell elosztani a társadalmi javakat. A ma üres köz- és szociális kasszák akkor lesznek újra feltöltve, amikor az állam erős gazdasági szerepe révén nagyobb lesz a költségvetés bevétele, a munkanélküliség megszűnik, a bérek magasabbak lesznek és keresletet generálnak, a részvényesek és a bankárok extraprofitjának jelentős része visszajut a társadalomhoz. Igazságos adórendszerre van szükség Európa minden országában! A gazdaságpolitikai célokat a közérdek és nem a "piac" érdeke alapján kell meghatározni. Mire van szükség? A pénzügyi szektor segítése helyett a lakosság igényeit figyelembe vevő fejlesztések kellenek a közszolgáltatások területén és a gazdaságok modernizálását, a környezet védelmét szolgáló ágazatokban. Az Európai Központi Bankot meg kell erősíteni annak érdekében, hogy a kormányoknak alacsony kamatlábú kölcsönt nyújthasson, így országaink felszabadulhatnak a pénzügyi körök nyomása alól. Meg kell adóztatni a nemzetközi pénzügyi tranzakciókat a spekuláció visszaszorítása és a termelés jobb finanszírozhatósága érdekében. A banki szektort át kell alakítani oly módon, hogy tevékenységével ne egy személytelen, emberellenes rendszert teremtsen, hanem alapvető célja szerint szolgálja a termelés bővítését és a társadalmaink nyugodt fejlődését.


Szolidáris és demokratikus Európát!

Az osztálykonfliktus fordulópontján vagyunk Európában. A tőke nem változtatja meg arcát - minden, amit képvisel, az egy front az emberekkel szemben. Az erőszak, amit alkalmaz módszereiben, megmutatja, mennyire elszánt. Minden, amit társadalmi kontroll nélkül képvisel, ellenére van az emberiség nyugodt jövőjének. Európa kormányai ma nem az állampolgárok oldalán állnak. Csökkentik demokratikus és szociális jogainkat.

Új összefogásra van szükség a társadalmainkat fenyegető veszélyekkel szemben! Fel kell építenünk az európai szolidaritás frontját, amely természetes alternatívákat nyújt a jelen társadalmi rend embertelenségével szemben. Meg kell vívni a harcot minden ország minden városban, minden vállalatban és intézményben, mert minden apró győzelem közös győzelmünkhöz visz közelebb!

A megszorítások elleni harc Európa országaiban egyre hevesebb. Ezt a küzdelmet a mi közös európai szintű fellépésünk is segíti. Célunk a tömeges és nemzetközi ellenállás erősítése és egy közös alternatív emberközpontú európai stratégia megalkotása. Fel kell építsünk egy modern szociális modellt, ami garantálhatja a valódi, nagyobb gazdasági és szociális egyenlőséget biztosító demokrácia erősödését Európában.

Csatlakozzatok!



Attac Magyarország, Európai Baloldali Párt (European Left), Magyar Egyesült Baloldal (MEBAL), Magyarországi Munkáspárt 2006 (MMP 2006), Magyar Szociális Fórum Hálózat, Zöld Baloldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.