2010. szeptember 8., szerda

Kommüniké

PARTI OUVRIER INDEPENDANT
87, rue du Faubourg-Saint-Denis
75010 PARIS
Tél. : 01.48.01.85.85
poi@fr.oleane.com
www.parti-ouvrier-independant.com


Állásfoglalásunk

E pillanatban, mikor állásfoglalásunkat éppen papírra vetjük, szept. 7-én 20 órakor (francia) dolgozók milliói és milliói sztrájkolnak a magán- és közszférában, vállalatoknál, irodákban, iskolákban, kórházakban, stb. Közülük 3 millió tüntetett országszerte szakszervezete felhívására transzparensei alatt, gyakran pedig a szakszervezetek közös feliratával követelve: «Visszavonni!».
A transzparensekből, matricákból, molinókból és a skandált jelszavakból világosan kiderült az óriási többség akarata: «Nem módosítható, nem tárgyalható, csak visszavonható, visszavonható Sarkozy-Fillon-Woerth-terve!».
Ezzel a gigantikus mozgalommal szemben, ezzel az ezerszer és százezerszer megerősített akarattal szemben Sarkozy azt választotta, hogy mindent egy lapra tesz fel. Foggal-körömmel ragaszkodik törvénytervezetéhez azért, amit maga mond ki: a «nyugdíjreform» az összes «reform» sava-borsa, mely mellett magát elkötelezte az EU-nál, az IMF-nél és a pénzügyi piacoknál. Mégpedig Barroso, az Európai Bizottság elnöke segítségével, aki ugyanebben az értelemben magyarázkodott ugyanezen a napon az Európai Parlament előtt Strasburgban. Mégpedig akkor, mikor Németországban, Spanyolországban és egész Európában az összes, bármely politikai színezetű kormány ugyanazokra a nyugdíjellenes ellenreformokra szándékozik kötelezni.
Ezzel a kivételes mobilizációval egyidőben érkezett a hír, hogy a Nemzetgyűlés szocialista csoportja mit is ért a nyugdíjak kérdésén: (konstruktív ellenzékként) «megvitatni a tervet» és nem pedig «szisztematikusan opponálni».
Nem szisztematikusan szembehelyezkedni? Hiszen ezen a hosszú szept. 7-i napon a sztrájkoló és tüntető milliók egyhangúlag csak azt mondják: «Szisztematikusan szembehelyzekedünk ezzel a gyalázatos reformmal, és követeljük visszavonását!»
Ami Chérèque nyilatkozatait illeti, melyek azt sejtetik, hogy a módosítások által van kiút… azzal a feltétellel, hogy becsukjuk a szemünket a 60-ról 62 évre való változáson… Melyik sztrájkoló, melyik tüntető mozgósította magát ezért ma?
Ennek a kivételes szept. 7-nek az estéjén a tüntetők óriási többsége számára a dolgok világosak: senki nem kapott mandátumot arra, hogy belemenjen Sarkozy durva játékába, senki nem kapott a ma felegyenesedett tömegektől felkérést arra, hogy «tárgyaljon» az ellenreform «bevezetéséről».
Marseille-ben, Lyonban, Bordeaux-ban, Toulouse-ban, Rennes-ban, Rouen-ban, Párizsban… a magánszektorban, a közszférában, a többszáz összejövetelen, a felvonuló tüntetők között egy kérdés fakadt: «Nem ez a pillanat, mikor egy blokkban fel kell egyenesednünk, dolgozók és szervezeteik egyesülve az egyetlen jelszó alapján: a törvénytervezet visszavonását? Nem jött-e el a pillanat, hogy a szervezetek teljesen világosan és nyíltan döntsenek a visszavonást követelő sztrájkfelhívás dátumáról?»
Ennek a szept. 7-nek az estéjén ki merné feltenni, hogy nem ez a megfelelő válasz a demokráciára és a sztrájkolók, tüntetők megbízására? Ki merné feltenni, hogy a dolgozók nem állnak készen?
a Független Munkáspárt országos titkárai:
Claude Jenet, Daniel Gluckstein, Gérard Schivardi, Jean Markun
2010. szept. 7.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.