2017. október 27., péntek

El a kezekkel a katalán köztársaságtól!




Október 27-én a katalán parlament kinyilvánította a Katalán független köztársaságot és létrehozza saját alkotmányát.  A nyilatkozat megfelel az október elseji népszavazás eredményének. Megfelel a demokratikus követelményeknek, a katalán nép maga döntött saját jövőjéről.

A nyilatkozat elszabadította a poklokat:

• a Rajoy-kormány megtorlást helyez kilátásba: Katalónia gyámság alá helyezését a 155-ös cikkely alapján, « lázadásért » üldözőbe veszi a katalán vezetőket;

• az Európai Unió, a Trump-adminisztráció, Macron és a tőkés nagyhatalmak elítélik a Köztársaságot és felsorakoznak Rajoy és a monarchia mögött;

• magában Spanyolországban a főbb pártok, ideértve a «baloldalt» is (nevezetesen a PSOE-t és a Podemost) elítélik a köztársaság kikiáltását és a monarchia mellett teszik le a garast.



Világos, hogy a Katalán Köztársaság kikiáltása rést üt a fancoista intézmény kontinuitásának rendszerében. A spanyol állam összes nép követheti ezt az utat, a baszkok, az andalúzok, a galíciaiak, kasztíliaiak, hogy szakítsanak a múlttal és saját maguk döntsék el a szabad spanyol államok szövetségének társadalmi formáját és tartalmát. 

A népeknek kell dönteniük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.