2017. október 1., vasárnap

Halljátok a csizmák zaját? (Belgium)


Nico Cué, a belga FGTB szakszervezeti tömörülés vasasainak főtitkára

A Genfi konvenció kötelezi az aláí országokat arra, hogy menedékjogot és védelmet nyújtsanak azoknak a férfiaknak, nőknek, gyerekeknek, akiket erre késztet üldöztetésük, életük veszélyeztetése.

Belgium a Konvenciót 1951-ben írta alá. Most ismét megszegi nemzetközi kötelezvényeit éppen Menedékjogi és Migrációs államtitkára, Francken kezdeményezésére azzal, hogy afgánokat utasít ki országából.

Hamed több mint 15 év éve menekült el Afganisztánból. Fivérével együtt elkapták a tálibok és a biztonsági szolgálatba kényszerítették. A fivérek el akarták hagyni ezt a rendőrséget, erre megfenyegették családjukat. Iránba mentek, majd négy év múlva fivére hazatért. Soha nem hallottak róla többet. Hamed Belgiumba kaotikus kalandok után érkezett abban reménykedve, hogy menedékre lel.

Hamed 2003 óta él Belgiumban. Tökéletesen beilleszkedett, mindkét nemzeti nyelvünket beszélni. Munkát annál egy civil szervezetnél talált, és szóvivőként segítette a Béguinage templomot 2014 telén elfoglaló «rendezetlen státuszú» dolgozókat.

Hamed közel áll szakszervezetünkhöz és megmozdulásaink legtöbbjén részt vett. Az FGTB utolsó kongresszusán felszólalt, ennek nyomán született meg indítványunk a rendezetlen státuszú dolgozók kizsákmányolása ügyében követelve azok munkajogainak és a nemzetközi egyezmények tiszteletben tartását.

A rendőrség nem véletlenül tartóztatta le éppen Hamedet, hanem azzal a szándékkal, hogy csapást mér az ellenállás megtestesítőire a mozgalom elfojtása érdekében.
Amikor a vottemi zárt központba vitték, az Idegenrendészeti Hivataltól garanciát kaptunk arra, hogy nem fogják kiutasítani anélkül, hogy mi ne ismertetnénk érveinket a maradásáért. A miniszterelnököt is informáltuk. Mégis, egy nappal az Idegenrendészeti Hivatal illetékeseivel való találkozó előtt – kiutasították. Nagy valószínűséggel politikai nyomásra.

(…) Az Idegenrendészeti Hivatal igazgatója megerősítette, hogy ezzel a kormánnyal nincs remény se a rendezetlen státuszúak számára. Hozzátette, hogy maga az államtitkár fel fogja gyorsítani a kiutasításokat a következő hónapokban (háromezer guineai vár sorsára…) és a zárt központok befogadását is megnöveli. Amikor azt mondtuk, emberekről, nőkről, gyerekekről van szó, azt válaszolta, hogy számára ezek dossziék.

Belgium nem először erőszakolja meg az emberi jogokat. Véres a kormány keze. Visszaküldte Afganisztánba a 22 éves Alefot, akit ott megöltek. A kormány embertelen politikája egyre embertelenebb lesz. Máshol kerítések és falak, itt erőszakos kiutasítások. Ez Európa, az Unió arca a tőke szabad mozgása, ahelyett, hogy az emberi szabadságjogok és az egyének szabad mozgása lenne.

A (nacionalista) NV-A vezette belga kormány, annak minden más résztvevő kollaboránsa példát akar mutatni. Az ellenállást igyekszik letörni – az alapvető jogok megtámadásával, megfélemlítéssel, bemocskolva a demokráciát.
Ha hagyjuk, ha nem opponálunk szilárdan a kormánynak, holnap bennünket jönnek keresni…
Nico CUE


Ps: 2015-ben mintegy 10 ezer ember utasított ki Belgium, ezek zöme albán, marokkói, koszovói, afgán. Számuk növekszik, mivel azóta már majdnem háromezer, az EU-s országokból származót is kiutasított (franciákat, olaszokat, spanyolokat, románokat, stb), ha «szociális helyzetük» nem volt megfelelő – a ford.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.