2017. szeptember 30., szombat

N y i l a t k o z a t Katalóniáról



A IV. Internacionálé rekonsrukciós bizottsága (CORQI)



A november 1-2-3-i nemzetközi konferencia előkészítéséhez

A Spanyol állam

N y i l a t k o z a t

A katalán kormány parlamenti többségére - Junts pel Si és a CUP - támaszkodva úgy döntött, hogy okt. 1-re népszavazást ír ki, és az «igen» győzelme esetén létrehozná a “Független Katalán Köztársaságot”.

A parlament új szabályozást fogadott el, amely lehetővé teszi az «elszakadási» törvények alkalmazását. A döntés után a madridi kormány megsokszorozta intézkedésekeit a népszavazás megtiltására (katonaságot küldött, letartóztatásokat foganatosított, az Alkotmánybíróság segítségével illegálisnak minősítette).

A Franco-időkből örökölt Monarchia intézményei megakadályozva az önrendelkezéshez való jogot, a katalán népnek megtiltják, hogy az saját jövőjéről döntsön.

A katalán nép legitim jogai ellen lép fel erőszakosan egy kisebbségi kormány az osztálykonfliktusokkal szabdalt helyzetben (majd’ 18 hónapon át minden hétfőn metrósztrájk, a repülőtéri biztonságiak munkabeszüntetése a bér- és létszámemeléséért).

A népszavazás a posztfrankista intézményekre, a monarchiára és a Rajoy-kormányra mér csapást: az igen győzelme ezért érdeke nemcsak a katalán, hanem az összes spanyol dolgozónak a frankista monarchia intézményei lebontásának első lépéseként.

A IV. Internacionalé aktivistái a katalán nép önmeghatározásának tántoríthatatlan hívei. Jogában áll, hogy a monarchia és az EU láncaitól megszabadulva szabad nép legyen. A jelen körülmények között a Katalán Köztársaság létrehozása fejezi ki a reakciós intézményekkel szembeni harcot. Bármi is legyen azok szándéka, akik az «igent» támogatják, de annak örve alatt más megoldást akarnak, ez a lépés egyesíti az egész spanyol munkásosztályt, létrehozza azt az elemet, amellyel testvéri egyetértésben képes lesz leszámolni a reakciós intézményekkel.

Szakítás a monarchiával, szakítás az Európai Unióval, szakítás a megszorításokkal, hogy a munkáskövetelések megvalósuljanak:

a munkatörvénykönyv-reformok hatályon kívül helyezése (Zapateroé és Rajoy-é),
a nyugdíjreform hatályon kívül helyezése ( Zapateroé és Rajoy-é),
az oktatási reform hatályon kívül helyezése (LOMCE),
a szakszervezeti felelősök elleni büntetőeljárás tilalma munkájuk gyakorlása okán,
a költségvetési megnyírbálás leállítása, az egészségügy, az oktatás helyreállítása,
a politikai foglyok azonnali szabadon bocsátása,
a bankok és a fő iparágak államosítása,
kilépés a NATO-bol,
mert csak ez garantálhatja a dolgozó nép függetlenségét.

Az igen győzelme nemcsak a katalán nép, hanem Spanyolország népei győzelme lesz, hogy saját maguk, szuverén módon dönthessenek saját államiságukról.

2017 szeptember

A CORQI titkársága

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.