2017. szeptember 30., szombat

Izrael genocídiumot készít elő, az Európai Unió hallgat



Investig’Action (Michel Collon weboldala)


2017. szept. 27.


Az izraeli kormány néhány tagját is magába foglaló párt olyan tervet fogadott el, amely erőszakkal akarja kiebrudalni a palesztinokat hazájukból. A potenciális népirtás elítélését a «szélsőségek, a rasszizmus és az idegengyűlölet ellen erkölcsi missziót folytató» EU pedig elutasítja ennek elítélését...

A Nemzeti Unió frakció, amelynek tagjai között az izraeli parlament képviselői is megtalálhatóak a Zsidó Otthon párt [Jewish Home] soraiból, e héten jóváhagyta egy konferencia projektjét. A projekt a megszállt Ciszjordánia Nagy Izraelhez csatolására szólít és arra, erőszakkal kötelezzék a palesztineket otthonuk elhagyására, ha Izrael állam feltételeit nem fogadnák el.

A Tel Aviv-i Ha’aretz napilap alapján Bezalel Smotrich, a Zsidó Otthon jogászának régóta dédelgetett ígéretes programja «ultimátum a palesztinok számára: kapituláció vagy elűzés». A választás lehetősége gyalázatos: «Aki képes a nemzeti aspiráció megvalósításáról lemondani, az egyénként maradhat és élhet a Zsidó Államban» mondja ki a terv.

Ha nem, akkor: «Aki elutasítja, vagy nem képes lemondani nemzeti aspirációi megvalósításáról, annak segítünk, hogy egy arab országba emigráljon».

S ha a palesztinok nem vetik alá magukat a Zsidó Államnak, vagy nem mennek el, szembe fogják magukat találni Izrael eddigi katonai megszállása során megtapasztalt brutalitásnál még "hatalmasabb erővel".

«Netanjahu megvizsgálja...»

A konferencia egyöntetűen megszavazta a projektet, közöttük Uri Ariel is, Netanjahu kormányának földművelésügyi minisztere.

Ariel és Smotrich az izraeli szélsőség jelentős személyiségei, ők próbálkoznak a jeruzsálemi al-Aqsa mecset zsidó templommá alakításával is.

Netanjahu még nem hagyta jóvá a tervet, de üdvözölte a konferenciát. «Örvendek, hogy Izrael Földje jövőjének szentelik a konferencia témáját» mondja az üzenetben, «kevéssel korábban ez a föld még elhagyott pusztaság volt, de mióta visszajöttünk Sionba a száműzetés annyi sok nemzedékével később, Izrael Földje virul».

Netanjahu nem csak a történelmet hamisítja azzal, hogy Palesztinát elhagyott pusztaságnak minősíti, hanem potenciálisan igazolja már előre azokat az akciókat, amelyek erőszakkal akarják elűzni a palesztinokat. 

Genocidium

Az elfogadott projekt a népirtás kritériumainak is megfelel, mivel kimondja, hogy célja «a palesztin nemzeti közösség lerombolása».

A nemzetközi konvenció alapján a genocídium «valamely nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport teljes vagy részleges megsemmisítésének szándékával történő elkövetését jelenti».

A hétköznapi gondolkodásban a népirtás fizikai megsemmisítéssel jár, a törvényes definíció azonban ennél szélesebb.

A projekt hívei explicit módon kifejtik, hogy a palesztinok  létezése - mint nép - az etno-vallási zsidó dominancia útjában áll, s az a szándékuk, hogy ezt a népcsoportot eliminálják. 

A náci SS értékei

Daniel Blatman, a Héber Egyetemen holokauszt-szakértő azt írta májusban, hogy Smotrich-t Józsua bibliai könyve inspirálta, amely egy nép szisztematikus legyilkolását ábrázolja «Izrael népe által».

Smotrich, a Knesset alelnöke Blatman közlése szerint «szégyenletes módon kijelentette, hogy a genocídium opciója van az asztalon, ha a palesztinok nem fogadják el a projektet».

«Smotrichot bibliai Józsua-imádata olyan értékek elfogadására ragadtatta, amelyek az SS-ére hasonlítanak» tette hozzá Blatman.

Számos emberjogi tanulmány és jogi elemzés is alátámasztja, hogy Izrael állam máris népirtást végez. Az izraeli politikusok régóta ígérgetik a palesztinok erőszakos eltávolítását, és bizony, a közvéleményben is helyeslőleg terjed.

Európai csend

A múlt hónapban Vera Jourova, az UE igazságügyi biztosa emlékeztetett a Yad Vashem holokauszt emléknél tett izraeli látogatására.

«A jövő számára minekünk kell közvetíteni a rasszizmus, az idegengyűlölet, az antiszemitizmus elleni üzeneteket - írta Twitter-oldalán -, ez az Európai Unió», magyarázta a morális felelősséget az európai értékekről.

Ebben a szellemben kérte a The Electronic Intifada az európai külpolitika felelősétől, Federica Mogherinitől, hogy fejezze ki világosan, elítéli az izraeli projektet, s hozza a Netanjahu-kormány tudomására azt.

Az Európai Unió elutasította. Ehelyett szóvivője megismételte a szokott frázisokat, «az EU a két állam megoldását támogatja a nemzetközi jog betartásával, ideértve az emberi jogokat, ami a béke és a régió biztonságának sarkköve»,

Ennyit a morálról.

Szemérmetlenül

Persze, az EU hozzáállása egyáltalán nem meglepő. Jourova maga is nemrég kellemes baráti beszélgetést folytatott a Zsidó Otthon egyik másik eminens tagjával, Ayelet Shaked igazságügyi miniszterrel.

2014-ben Shaked azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a Facebookon felhívást tett közzé a palesztinok elleni genocídiumra (appel au génocide ).

Shaked deklarálta, hogy «ellenség az egész palesztin nép», megsemmisítése igazolható «ideértve az öregeket és a nőket, városaikat és falvaikat, javaikat és infrastruktúrájukat».

Júliusban az EU Tel Aviv-i követsége megbízta Avishai Ivri ügyvédet, hogy vegyen részt egy facebookra készült videoban. A The Electronic Intifada  felhívta a figyelmet annak megnyilvánulásaira és kérte, hogy hogy az EU vonja vissza a megbízatást. Soha nem tette meg, nem exkuzálta magát.

Háborús bűnösök kitüntetése

Az Unió diplomatái - nem véve tudomást a palesztin nép megsemmisítésére szóló felhívásokról - számos alkalommal kitüntettek háborús bűnösöket. Így pl. Emanuele Giaufret, aki csak nem régóta az EU Tel Aviv-i nagykövete, az egy éve meghalt Shimon Peres-re emlékező ceremónián vett részt, ezen erősítette meg, hogy Peres «élő inspiráció sokak számára», s egész életében «a béke eléréséért» dolgozott.

Peres sokévtizedes karrierje folyamán fontos posztokat foglalt el az izraeli kormányokban.

«Mindegyik posztján» - emlékeztet a történész Ilan Pappe - «a palesztin nép destrukcióját szolgáló döntéseket hozott, és semmit sem a béke és a palesztin-zsidó megbékélés érdekében».

A ceremónián részt vett  Henry Kissinger és Tony Blair is, mindkettő tisztelettel emlékezett meg arról, akit a palesztinek és libanoniak megátalkodott rasszistaként, gyarmatosítóként és háborús bűnösként (criminel de guerre) tartanak számon.



Ali Abunimah palesztin-amerikai újságíró, a The Battle for Justice in Palestine szerzője. Vészt vett a  The Goldstone Report : The Legacy of the Landmark Investigation of the Gaza Conflict munkájában. Az internetes The Electronic Intifada egyik alapítója és az Al-Shabaka poitikai konzultánsa.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.