2017. szeptember 27., szerda

A norvég NNN szakszervezet sztrájkja 




2017.szept.26. 

A Norvégia nyugati részén, Bergen mellett található Norse Production halfeldolgozó üzem dolgozói - közöttük lengyel, litván «migránsok» - szept. 8. óta sztrájkolnak. Az UITA-hoz tartozó norvég NNN szakszervezet az ő nevükben tárgyal a vállalattal, mert kollektív szerződést akarnak maguknak.

Az NNN konfliktusa a Norse Production-nal nem új - a munkakörülmények és a külföldi munkaerő megkülönböztetése miatt. A szerződések általában nem tartalmazzák a munkaidőt, a szakszervezetbe belépni szándékozókat pedig elbocsátással fenyegetik.

A többszöri eredménytelen tárgyalás és a kötelező békéltetés után az NNN sztrájkba hívott. Szept. 22-én egész Norvégia területéről 150 szakszervezeti aktivista csatlakozott hozzájuk szolidaritása jeléül.

A Norse Productiont 2012-ben alapította a pisztráng- és lazactenyésztő Sekkingstad AS, hogy megkerülje a norvég kormány 2013 januári törvényét a kiközvetített dolgozók egyenlő bánásmódját illetően (európai szabályozás alkalmazása). A Norse Production mintegy 120 dolgozót alkalmaz, a munka öthetes rotációban zajlik, majd háromhetes szabadság. A Sekkingstad AS, a Norse Production tulajdonosa 52 országba,  kliensek százainak importálja márka nélküli áruját (Dániába, Nagy-Britanniába, Franciaországba, Japánba, Tajvanba, Spanyolországba, Olaszországba, Dél-Korába, az USA-ba…)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.