2017. október 19., csütörtök

Nyílt levél Katalóniáról


48 órával vagyunk azután, hogy a katalán demokratikus mozgalmak két vezetőjét a francoista rendőrség letartóztatta. «Lázadásért» 15 éves börtönbüntetés fenyegeti őket azért, mert elkövették azt a «bűnt», hogy felhívtak arra, a tömegek maguk szervezzék meg a népszavazást, azok meg is tették, tömegesen voksoltak a rendőri erőszak ellenére igennel arra a kérdésre: «Akarja-e, hogy Katalónia független köztársaság legyen?»

A katalán köztársaságra adott többségi szavazás az első rést ütötte megnyitva az utat a baszk, galíciai, andalúziai, stb. köztársaságok előtt az ibériai félsziget szabad köztársaságainak uniója felé.

Ugyanazon a napon, amikor letartóztatták a két aktivistát, a spanyol POSI, a (1980-ben trockista ideológia alapján alapított) szocialista nemzetközi munkáspárt lapjában, a Carta semanal 649-es számában azt írja, hogy a politikai megoldásért kell harcolni, ebben lehet valódi párbeszédet folytatni a demokráciáért, egy valódi, szabad népszavazás érdekében».
«Valódi népszavazást»? Vagyis ez nem az volt, ezért kell egy másik, egy valódi?
Mi kellene ahhoz, hogy valódi legyen? Rajoy és a király, a francoista intézmények engedélye?
A Carta semanal folytatja: «..az egyoldalú függetlenségi nyilatkozat csak Katalónia népe elszigetelésére szolgál».
A népszavazás előtt az összes reakciós erő - Rajoy, Fülöp király, az Európai Bizottság, a PSOE (szocialista párt) vezetői, Macron, stb. – koalícióba tömörültek abban, hogy a referendum illegitim, értéktelen, antidemokratikus.
Lehetséges, hogy különböző nézeteink vannak a katalán népnek a spanyol államból  kiválását illetően – de erről magának a népnek kell döntenie.
2007-ben együtt kimondtuk: «a szuverén katalán nép mellett állunk, a spanyol monarchia ellen, amely elnyomja és kizsákmányolja Spanyolország minden népét. A szabad baszk népet támogatjuk, a kasztíliait, az andalúziait, azok köztársaságait és Spanyolország szabad népeinek szabad unióját».
Ezzel a koncepcióval lehet egyet nem érteni. De azzal, hogy megtagadja a katalán népnek népszavazással megerősített legitim jogát, a POSI túllép a határon és együtt masírozik mindazokkal, akik a népszavazást nem tartják legitimnek.
A Carta semanal azt is írja, hogy a «főbb munkásszervezetek» felelőssége a politikai megoldás. El lehet-e hallgatni, hogy a «főbb munkásszervezetek» vezetése (a PSOE-től a Podemosig és Izquierda Unidáig, az UGT és CCOO szakszervezeti konföderációk vezetéséig) mind elutasítják az elemi tényt: a katalán nép október elsején kifejezte, hogy mit akar - a katalán köztársaságot és most - az általános választójog alapján, közvetlenül és titkos szavazással.
«Az UGT elítéli a spanyol rendőrség elleni tiltakozásokat», főtitkára, Pepe Alvarez pedig kijelentette: «szégyenletes», hogy az állampolgárok a rendőri erőszak ellen tüntetnek a rendőrőrsök előtt. Elfogadható-e ez a reagálás a tömegek önszerveződése, eredménye és tiltakozása előtt? Felsorakozva Rajoy, a PSOE vezetői, Fülöp király, az Európai Bizottság mellett, akik mind tagadják a katalán népszavazást, még a létezését is?
A POSI aktivistái egészen bizonyosan nem fogadják el ennek az alapvető elvnek a szemétbe hajítását, hiszen szervezetük a népek önrendelkezési jogáért való küzdelemben jött létre a francoista diktatúra ellen.
S mit mondott Franciaországban Mélenchon? Okt. 1-én állandó konferencia kereteit javasolja, mégpedig az OSCE-t (európai biztonsági és kooperatív szervezet) ...; majd 3-án sajnálkozik azon, hogy a monarchia nem képes megoldani azt, amit a francoista hatalom meg tudott. Senki semmit nem szólalt meg ellene, pedig mindenki tudja, vaskézzel, hóhérokkal és kivégzőosztagokkal «föderálta» Franco a spanyol népeket 40 évig. Mélenchon 10-én sajnálja, hogy a nemzetek üres tojáshéjjá lettek, a gazdagabbak nem akarnak szolidaritást a szegényebbekkel. Vagyis a katalánok pusztán anyagi okokból akarják függetlenségüket… Mélenchon tagadja a népek önrendelkezési jogát.
Mi kiállunk a katalán nép oldalán, tiszteletben tartjuk okt. 1-én kimondott akaratát, a szabad katalán köztársaságot, amely Spanyolország szabad köztársaságai szövetségéhez vezet, feltételek nélkül állunk az elvek bázisán.
A nemzetközi kommunista áramlat vezetése, a CORQI tagja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.