2018. január 10., szerda

A német IG Metall sztrájkot hirdet

6% béremelés nem elég ...











FABIAN BIMMER / REUTERS

Az IG Metall közel 2,3 millió tagjával (Siemens, ThyssenKrupp, VW, Daimler, Porsche) Európa legnagyobb ipari szakszervezete. Jan. 8-án szociális vaskézzel olyat jelentett be, amely az utóbbi évek egyik legkeményebb eseménye lehet Németországban. Több tucat munkabeszüntetés folyik az országban, különösen a  gépkocsigyártásban a munkaidő heti 28 órára csökkentésével kapcsolatos követelések támogatására.

Kigondolt stratégia szerint a sztrájkok helyszínét gondosan választották ki, közöttük van a Volkswagen, Porsche, Otis és Bombardier Észak-Rajna-Vesztfáliában, 700.000 bejelentett sztrájkolóval, Beden-Würtemberggel, Brandenburggal, Szászországgal és Berlinnel.
Az IG Metall nyomást akar gyakorolni a 143 vállalatra, mozgalma legalább egy hétig tart az első helyi figyelmeztető sztrájktól számítva (pl. a múlt héten a Porschénél).
Október óta követeli a szakszervezet a szektor 3,9 millió munkavállalója számára a bérek 6%-os emelését. A munkáltatói szervezet, a Gesamtmetall 2%-ot ajánlott. Semmi szokatlan nincs benne, általában a felek középúton «találkoznak».
A konfliktus ez alkalommal azonban főleg az IG Metall által kért munkaidőváltozás körül forog: a munkaidő 35-ről 28 órára csökkentése azok számára, akik óhajtják, részleges munkáltatói kompenzációval maximum két éves időszakra. A munkáltató pedig ezidő alatt garantálja a teljes munkaidőre való visszatérés lehetőségét. Ne már csak a vállalat privilégiuma legyen a rugalmas munkavégeztetés!
A munkáltatók szerint elfogadhatatlan és nélkülözi a gyakorlatot. Úgy becslik, a bérből élők kétharmadát érintheti a munkaidő módosítása, ami adminisztratív gondokat okoz és kiürült műhelyeket. Szintén aláhúzzák, hogy diszkriminániót jelent a részmunkaidőben, alacsonyabb fizetésért dolgozók számára.
Ha nem sikerül a megegyezés a munkáltatók álláspontja miatt, komoly gondok jönnek, tette hozzá az IG Metall felelőse, Roman Zitzelsberger. 2003 óta a szakszervezet nem kezdeményezett általános és korlátlan határidejű sztrájkot. A Gesamtmetall bírósággal fenyeget.
"A sztrájkok áltaban nem jelentenek jó módszert a bérkonfliktusok megoldásába, az exportot, a vállalatot károsítják", állítja a bajor fém- és elektromosipar munkáltatói szervezetének vezetője.
Az IG Metall azonban a szektor sokéves virágzása gyümölcsének elmaradása miatt a szakszervezeti világban eddig ismeretlen, új követeléssel állt elő.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.