2018. január 22., hétfő

Franciaország, egészségügy


Inlluenzajárvány sújtja az országot. A hatóságok tudtak róla, be is jelentették. Az egészségügyi szervezeteknél mégis ugyanaz a szervezetlenség, amit egyébként is tapasztalunk. A sürgősségen katasztrofális állapotok uralkodnak. A személyzet hónapok óta figyelmeztet: a kórházakban túlcsordultak a feladatok, nem bírnak velük. “23 orvos kellene, mindössze tízen vannak”, ”21 óra hosszat kellett egy 90 éves asszonynak várnia egy hordágyon, borzasztó!”, “éjszaka 30 betegre egyetlen kisegítő ápoló jut” – lehetetlen állapotok!” – tanuskodik maga a kórházi személyzet, amely elkeseredetten harcol, a betegeket gyógyítását, munkáját el akarja végezni. De a túl sok, az túl sok.        

Sztrájkhullám bontakozik ki

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a munkabeszüntetések teljes kórházi személyzetet összefogják, orvosoktól az ápolókon át a kisegítő személyzetig. Annál is inkább, mert ebben a súlyos helyzetben a gyógyítás teljes területe veszélybe került.
• Az orvoshiány, a magánprakszisban is (!), arra ösztökéli a pácienseket, hogy a sürgősséghez forduljanak. .
• A sürgősségen az igények megnőttek, viszont a személyzet létszámát csökkentették.
• A kórházakban az ágyakat tizezrével felszámolták, nem tudnak több beteget fogadni.

Minden a kormány felé mutat. Annak politikáját vádolják a munkabeszüntetésre készülők. A Macron-Philippe kormány azonban se lát, se hall, és még inkább aláaknázta a közszolgáltásokat, még fel is gyorsítja azok felszámolását. Az egészségügyi miniszter kijelentette, hogy az orvosi beavatkozások 30 %-a felesleges, a műtétek 70 %-át ambulánsan kell megoldani, tehát még aznap menjen haza az operált beteg. A miniszterasszony maga beismeri, arról van szó, spóroljanak a kórházakon.

A kormány pedig újabb elbocsátásokat jelentett be a kórházakban.

Tehát?
A kormány, akárhogy is nézzük, saját maga kreálja a robbanáskész helyzetet.
Az egyetlen megoldás, az általános sztrájk minden kórházban, hogy megmentsük kórházainkat, a gyógyíttatáshoz való jogunkat, a kórházi személyzetet. Rá kell kényszeríteni a kormányt arra, hogy meghátráljon.  


Louis Milano

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.