2018. január 21., vasárnap

Németország 250 000 sztrájkoló vasas


Az IG Metall munkabeszüntetési ciklust indít az 2018-as bérekért

Közel négymillió dolgozóval a szektorban a szakszervezeti ágazat számára a «társadalmi béke» dec. 31-én végetért, lejártak a bértarifa-egyezmények. Jan. 8-án figyelmeztető sztrájkok indultak az autóiparban, a hajóiparban, a légiközlekedésben és az orvosi felszerelésgyártásban, mindösszesen 250 ezer dolgozó részvételével.  

Az IG Metall szakszervezet 6 %-os béremelést követel 12 hónapra. Ezen felül azt az egyéni lehetőséget, hogy legfeljebb két évig az azt kívánó dolgozók munkavégzése heti 28 órára rövidüljön, azzal a garanciával, hogy visszatérhessenek a 35 órás heti munkavégzéshez. Ez egy «fakultatív jog» lenne azok számára, akik pl. a gyermekeikkel többet akarnának foglalkozni, vagy háztartásukban ápolni valakit és nem veszítenék el  kieső bérüket sem teljesen, mert – pillanatnyilag még meg nem határozott – kompenzációt kapnának. Az IG Metall a fiatalokra gondolva (pl. a szakmunkástanulókra) vizsgáik előtt egy nap fizetett szabadságot követel.   

A vasasok egyéni jogainak igazságosságát nem vizsgáljuk, mégha evidens is, hogy a bölcsődékben nincs elég hely, azokért sorban állnak és még a vázolt megoldás esetén is veszít a dolgozó bérben és szolgálati évben. A részmunkaidőn, a bércsökkenésen, a szolgáltatások hiányán valamelyest kompenzálnának…

Ami a béremeléseket illeti, Jörg Hofmann, az IG Metall elnöke deklarálta, hogy: «a tőzsdére bevezett cégek 2016-ban körülbelül 13 millárd euró osztalékot nyújtottak részvényeseiknek, 1 %-kal többet, mint a megelőző évben, és 2017-re ennél lényegesebben többet”. Hozzáteszi: «Ennek a pénznek a pénzügyi spekulánsokkal szemben a dolgozók zsebében  hasznosabb helye lenne».  


A munkáltatók valóságos provokációval válaszoltak:  három hónap béremelés nélkül, azután pedig mindössze 2 %. Mondhatjuk tehát, hogy a sztrájkok folytatódni fognak.  
A közszolgáltatások Ver.di szakszervezete is tárgyalásokba kezd, 6 %-ot követel a postásoknak és nagy valószínűséggel a helyhatósági alkalmazottaknak is ugyanennyit.


H.-W. Schuster

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.