2018. január 5., péntek

Nagy-Britannia közegészségügye

A National Health Service 2018-ban ünnepli fennállása 70. évfordulóját, a brit kórházak azonban soha nem látott nyomás alatt találták magukat e tél kezdetén. Minden «nem sürgősnek» tartott operációt – azaz 55 000-t – január 31. utánra tettek. A brit sajtó nyugtalan.



Az NHS nemzeti kincs, amire büszkék a britek. A közegészségügy – 70 éves vívmány. Mégis, a kórházak nem képesek megfelelni az elvárásoknak. A kormány jan. 2-án határozott arról, hogy a nem sürgős műtéteket el kell halasztani (55 ezret), fel kell függeszteni az ambuláns beavatkozásokat, és felszólította a sürgősségen dolgozókat, hogy minden pácienset küldjenek el, aki nem valóban súlyos gonddal küszködik. A kórházak előtti sorokban állnak a mentők, a váróhelyiségek tömve, a kórházi folyosókon betegek mindenütt (14 ezer kórházi ágyat szüntettek meg), részletezi a New Statesman.
Ha az NHS-sel mindig is voltak problémák, “soha nem volt ilyen nyomorult állapotban a 90-es évek óta”, folytatja a baloldali lap. A probléma elsősorban pénzügyi. “Ha az NHS szinte nemzeti vallás az Egyesült Királyságban, akkor a gyógyítás ingyenességének követelése egy kicsit olyan, mint az imára hívás. Jelenlegi finanszírozási állapotában életképtelen”, állapítja meg a The Times.

A magánszektorra kellene támaszkodni?

A  jobboldali sajtó is kimondja, ha Theresa May konzervatív kormánya meg is ígérte, hogy 2022-ig 6,3 milliárd fontot fektet a közegészségügybe, ebben az évben csak 1,3 milliárdot kapott az NHS. “Az egészségügy szakértői szerint a gyógyítás minőségének fenntartásához ez az összeg mindössze alig a fele a szükségesnek. A helyzet javításához azt javasolja a napilap, hogy zárják be az alulhasznált kórházi osztályokat vagy a betegekkel fizettessenek.
Párhuzamosan a “kormány olyan döntést is hozhat, hogy a magánbiztosítás részarányát növelve a betegek egy részét a magánszektorba irányítsa”, veti fel a The Times.

Cselekedni a legközelebbi válság előtt

A legjobb mégoldás mégiscsak az lenne, ha a közegészségügy költségvetését emelnék, állítja a Guardian Polly Toynbee vezércikkírója. “Egy dolog biztos: minden alkalom, amikor az NHS financiális problémákkal találkozik, oda vezet majd, hogy leállítják a beavatkozásokat, a sürgősségi osztályok riadószintig telnek meg”, konstatálja.

A politikának tennie kell, foglalja össze a The Times, ahelyett, hogy eufemizmusba menekülne. “Mihelyt ez a krízis véget ér a kórházakban, csak a napokat számolgathatjuk a következőig. Nem mehet így tovább a végtelenségig.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.