2018. július 11., szerda

A 85 évesnél idősebb dolgozók száma rekordot ért el az USA-ban




                                          
                                          A 92 éves James Daly villanyszerelőként dolgozik az amerikai légierőknél 2015 fotó by Kelly White
Az Egyesült Államokban a 85 évesnél idősebb, még mindig dolgozni kényszerülő személyek száma állandő növekedést mutat. Ma már 255 ezren vannak. 
Washingtoni levelezőnk, Anne Corpet
Ott látjuk őket az autópályák behajtóinak kis kabinjaiban, ahol a pénzt kezelik, a szupermarketek bemutató standjainál vagy az irodai takarítók között. Pedig már régen elhagyták a nyugdjkorhatárt. Számuk csak növekszik, korosztályuk 4,4 %-át képezik, míg 2006-ban mindössze 2,6 % volt, idézi fel a Washington Post.
A jelenség egyaránt érinti a fehéreket, feketéket és latinókat és az USA minden térségében. 
A 2008-as válsággal kezdődött, amely ostorcsapásként érte az amerikai nyugdíjmegtakarításokat. A mezőgazdasági szektor adja arányában a legnagyobb létszámú idős dolgozót, de jelentős a számuk a kereskedelemben, adminisztrációban és az ingatlaneladás területén is.
A többség kényszerből teszi: az egészségügyi költségek nagyon gyorsan nőttek az utóbbi évek alatt és az alacsony nyugdíjak nem követték a drágulást. A nagyon idős dolgozók legnagyobb része kevésbé kvalifikált posztot foglal el, mégha van is kivétel, akiket nem a szükség szorít, pl. a Legfelsőbb Bíróság doyenje is 85 éves, valamint a médiabirodalom feje, Rupert Murdoch már 87.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.