2018. július 31., kedd

MIÉRT HAGYJA EL A BELGA KOMMUNISTA PÁRT AZ EURÓPAI BALT?

*        Az Európai Bal(párto)t 2004 május 4-én hozták létre Rómában, tagjai az Európai Unió szocialista, «vörös-zöld» és kommunista, valamint egyéb demokratikus baloldali pártjai.





  



A Német Kommunista Párt 2016-ban megtette, a Belgiumi Kommunista Párt (PCB) is megteszi, hogy elhagyja az Európai Baloldal pártcsaládját (PGE). A döntést a legutóbbi kongresszus hozta Brüsszelben június 30-án. A kongresszus úgyszintén döntött arról, hogy  vallóniai-brüsszeli kommunista párt neve ezentùl Belgiumi Kommunista Párt lesz és aktivitását fokozza Flandriában.

Kommuniké az okokról :

MiÉrt hagYja el a PCB a pÁrtcsalÁdot ?


A kongresszus 83 %-os többséggel titkos szavazással döntött. Okai:

·        az Európai Bal(család) státusza ellenséges a valódi (létező) szocializmussal szemben, holott a tőkés globalizáció és a munkaerô számára kedvezőtlen folyamatok az egész világon éppen a szocializmus létrejöttének bázisaként szolgálhathatnak;
·        a PGE döntéseinek egyhangúsága sterilizálja a vitákat, elitista és technokrata vitaklubbá teszi a szervezetet;
·        az ukrajnai válságot illetô 2014. júniusi véleményünket figyelmen kívül hagyta, holott az rámutatott a valóságos fasiszta hatalomátvételre;
·        2011-ben, pártunk fennállása 90. éves évfordulóján a PGE megelégedett a szimpla társalgással;
·       a PGE vezetőinek NATO-val szembeni attitüdjei elfogadhatatlanok, azok ellentétes ek a NATO-val való szakítási törekvésünkkel. Ugyanígy a görög válságban a Syriza és vezetôje, Ciprasz szintén diszkreditálják a radikális baloldalt;
·     30.000 eurónyi tagsági díjat fizetünk, mely semmiféle hasznot nem hozott  számunkra. A közös kérdésekben még az alapító tagpártok egymás közötti kapcsolata is hiányzik.

Úgy tartjuk, hogy a PGE ugyanolyan, mint a szakszervezeti mozgalomban a CES (Európai Szakszervezeti Szövetség), vagyis a tőkés EU által létrehozott és annak alárendelt szervezet, amely képtelen magát megreformálni. A «szociális Európa» csak illúzió a dolgozók számára.
Emlékeztetünk arra, hogy pártunk 2005-ös PGE-höz csatlakozása tagságunk kisebbségének köszönhetô, amely a demokratikus vita kongresszusi minimumát is mellőzte.
A párttagság többsége konstalálta, hogy ez a kisebbség a forradalmi irány helyett reformista irányba terelte a pártot.
Döntésünket megerősítette a Die Linke képviselôjének, Dietmar Bartschnak látogatása a gázai övezetben, ahol fát ültetett a cionista «Keren Kayemet» szervezettel (mely ismert egyébként a palesztin etnikai tisztogatásban való részvevőjéként is).

http://solidarite-internationale-pcf.fr/2018/07/pourquoi-le-pcb-a-quitte-le-parti-de-la-gauche-europeenne-pge.html 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.