2018. augusztus 30., csütörtök

Európai konferencia (előkészület) 1.




2018 augusztusa

Franciaország: az «ő » Európájuk a migránsok elvetésére egyesült

Jún. 29-én az EU 28 országa vezetőinek tanácskozása után Marine Le Pen pártja üdvözli a döntést, hányigertkeltő bejelentése megvilágítja az európai összhang tartalmát: «Üzenetünk van az összes hajó számára, tiszteletben kell tartaniuk a törvényt, nem pedig kijátszani a líbiai parti őrséget». Tehát nem egyszerűen kiválogatni a gazdasági migránsokat és menekülteket, hanem tisztán likvidálni a menekültjogot. A migránsokat vagy blokkolják a líbiai hatóságok, vagy menekültközpontokba küldik, vagy a tenger fenekén végzik… Ebben áll a széles európai konszenzus, amit Macron is üdvözöl. Az olasz miniszterelnök örvendezik, a lengyel a «kiváló kompromisszumról» lelkendezik. A barábárság eljöttét üdvözli mind.  

Mit tartalmaz az egyezmény?

• Az EU-n kívüli regionális gyűjtőközpontokat, ahol az EU kicsemegézheti a számára «megfelelőket» és visszaküldheti a «gazdasági migránsokat», hogy otthon haljanak éhen. Ezek máris léteznek, itt válogatják ki a  «jó» és a «rossz» migránsokat.  Az Orvosok határ nélkül jún. 29-i jelentésében már jelzi, hogy mélyen elítéli az EU-egyezményt, amely szorosan együttmüködik a bünöző hálózatokkal kapcsolatban álló líbiai partvédelemmel, a fegyveres konfiktusok, erőszak és nyomor elől menekülő embereket mérhetetlen szenvedésnek teszi ki.

• A Frontex pénzügyi eszközeinek fokozását. Ide kell érteni a líbiai partvédelemmel való együttmüködést, a kiképzést, a logisztikai támogatást. Holott éppen ez a partvédelem az eredete a legkegyetlenebb bánásmódnak, a líbiai centrumokba visszaküldésnek. Már az ENSZ bejelentette (áprilisban) az egyezménynek a Líbiában rekedő migránsok számára rettenetes konzekvenciáit: a kínzások megnövekedését az emberkereskedelem hasznának növelése céljából. Az ENSZ-jelentés «elviselhetetlennek» nevezi a «fegyveres bandák tortúráit, hogy a migránsoktól minél több pénzt csikarjanak ki». Andrej Mahecic, az ENSZ szóvivője 2018 októberében egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a líbiai táborokban «a hosszú ideje sínylődő menekültek és migránsok között terhes anyák, kisgyermekek vannak. Emberek százai ruha, orvosi segítség nélkül kinlódnak, szemmel láthatóan lőtt és kapott egyéb sebekkel borítva.  (…). Az emberi jogok megsértésének, szexuális támadásoknak, kényszermunkának, éheztetésnek kitett áldozatok - összetákolt táborokban őrizve».

• A tagországok együtt akarnak küzdeni a «másodlagos helyváltoztatás» (vagyis az Unió országai közötti mozgás) ellen a  határok megerősítésével. Valódi tartalma, a Tanács elnökének üzenete ez: «a líbiai partvédelem hadműveleteit nem akadályozni».

Ez a népesség először is az imperialista országok kormánypolitikájának áldozata, az évtizedek óta a NATO kereteiben - az EU társulásával - végrehajtott katonai intervencióké, melyek felelősek az éhségért és káoszért az egész világon. Ma pedig a szégyenletes európai egyezmény megtiltja, hogy meneküljenek…

Nem, ez az Európa csakugyan nem a mienk.

Christel Keiser
a POID országos titkára

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.