2018. szeptember 2., vasárnap

Európai konferencia (előkészület) 2.



Portugália: Az ő Európájuk nem a mienk!

A május 12-13-i párizsi konferencia, amely a Maastrichti szerződés életbelépése utáni szerződéseket és direktívákat vizsgálta, elfogadott egy indítványt a Ryanair portugál személyzete sztrájkjának támogatására.

Az utasszállítás szektorának harca olyan konkrét probléma, amellyel az európai dolgozók nap mint nap találkoznak: jogaik támadásával éppen az euópai szerződések és direktívák által.

Portugáliában a Ryanairnél a személyzet 90 %-a 3 napig sztrájkolt a portugál SNPVAC szakszervezet felhívására azon az alapon, hogy a multinacionális vállalat elutasítja a nemzeti törvényi szabályozások teljesítését (családi jogok, betegszabadság, a prekárius dolgozók 10 év utáni integrálása, a repülés alatti eladások nem teljesítői elleni szankciók leállítása, stb).

A Ryanair a 593/2008 sz. direktívára hivatkozik, amely a cég számára lehetővé teszi, hogy a számára legkedvezőbb ország jogi kereteit válassza, s ne azokét az országokét, amelyekben működik.

Miután Lisszabonban és Brüsszelben a szektor európai szakszervezetei találkoztak (Portugália, Spanyolország, Belgium, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia), július 25-26-ra európai sztrájkra szólítottak annak érdekében, hogy a Ryanairnek be kelljen tartania az eddig negligált nemzeti törvényeket.

Ez a jó példa, amit a szakszervezeteknek követniük kell Európában. Nemet a direktívákra és szerződésekre, igent a munkajogokra!

José Julio Santana Henriques, szakszervezeti felelős, 2018.júl.19.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.