2018. szeptember 9., vasárnap

Reflexió a Belga Kommunista Párt lépéséről



MIÉRT HAGYJA EL A BELGA KOMMUNISTA PÁRT AZ EURÓPAI BALT?(http://radikalisbal.blogspot.com/2018/07/miert-hagyja-el-belga-kommunista-part.html)

El kell gondolkodni azon a tényen, hogy a Belga Kommunista Párt elhagyja az Egységes Európai Balpárt «családját», mert a döntés meglehetősen ellentmondásos.
Csak egyet lehet érteni azzal, ami kiviláglik az indoklásból: az Európai Unió hozta létre az «európai» pártokat, közöttük az Európai Balpártot is, és annak alávetettek ezek a pártok.
Ugyanígy osztjuk az indoklás azon részét is, amely kritikával illeti az EBPnek az Unió-, NATO-, Tziprasz-támogatását, az ukrajnai imperialista beavatkozásét, Izrael államét, stb.
Az indokok azonban olyan ellentétes irányt is mutatnak, amely nem haladó tendenciát jelölnek (eltekintve a belső «leszámolásra» célzástól, amelyhez nehéz mit szólni).
Például az Európai Balpárt szemére hányni azt, hogy az «ellenséges a létező szocializmussal szemben, holott a tőkés globalizáció és a munkaerő számára kedvezőtlen folyamatok az egész világon éppen a szocializmus létrejöttének bázisaként szolgálhathatnak», nyilvánvalóan az illúziók ápolgatásának kategóriája. Illúzió, hogy az ún. «szocializmus» létezett azokban az országokban, ahol a Kreml bürokráciájának vezetésével a tőkét kisajátították. Illúziók dajkálálása úgy tenni, mintha az úgynevezett «létező szocializmus» összeomlása, a tőkés restauráció nem éppen ennek a bürokráciának lenne a felelőssége, hanem valami ismertetlen okból következett volna be. (Mi lenne az ? Az ötödik hadoszlop? Összeesküvés? Objektív helyzet? A magántulajdon fellsőbbrendűsége?)
Nyilvánvaló, hogy a Szovjetunió volt a világ proletariátusának legnagyobb vívmánya annak egészen a végéig, de tudnunk kell, hogy maga a vezető bürokrácia volt a proletárforradalom legnagyobb akadálya.  
Ugyanolyan módon táplál más illúziókat is a Belga Kommunista Párt kongresszusi nyilatkozata. Bizonyos, hogy Tziprasz nem ugyanaz, mint a görög kommunista párt (KKE), mégha ugyanabból a sztálinista örökségből is nőttek ki.  Tziprasz – kormánya kereteiben – az Európai Unió politikáját valósítja meg, a kommunista párt pedig – formálisan – opponál ennek. De a KKE is bűnös – különösen 2010 óta – a szisztematikus megosztás politikájában. Így aztán a belga kommunista párt «közeledése» az európai balon kívüli kommunista pártokhoz (KKE, stb) úgyintén csak zsákutcába visz.
Azonban a a Belga Kommunista Párt elhatározása egészen bizonyosan annak következménye, hogy az EU dolgozói egyre nagyobb mértékben elutasítják az Uniót, annak intézményeit. Tehát a dolgunk az, hogy párbeszédet folytassunk a dolgozókkal, aktivistákkal (bármely demokratikus munkásgyökerű párt tagjai is), perspektívát nyújtani az EU-val való szakításhoz és az európai szocialista államok szövetségéért vívott harchoz.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.