2018. szeptember 7., péntek

Európai konferencia (előkészület) 3.




Katalónia/Spanyol állam

A jelen demográfiai válsága nyilvánvalóvá teszi, hogy az európai béke és társadalmi haladás értékei nem mûködhetnek, ha azokat csak az Európai Unióban alkalmazzák. A nemzetközi együttműködés elégtelensége és a fejlesztési támogatás politikájának passzivitása óriási demokratikus és életminőségi deficitet eredményez magában az EU-ban és közvetlenül azon kívül.

A migrációs krízis részben a harmadik világ országainak társadalmi katasztrófáival szemben mutatott európai passzivitás eredménye. Alapprobléma a migránsok eredeti országainak társadalmi, politikai és gazdasági instabilitása, amely űzi őket és még a tengerbe is belevetik magukat, hogy megmenekülhessenek. A válság eredője ezeknek az országoknak a borzalmas életkörülményeiben keresendő.   

A Földközi-tengeri migrációs válság kezelésére az állami vezetők drámai és visszataszító intézkedései rövid távú megoldásokat tartalmaznak, melyek ráadásul nem változtatnak a válság további terjedésén. A barbárság és a konszenzus, amely tisztán és egyszerűen elveti a migránsokat, csak súlyosabbá teszi azt, szükségtelen és abberáns megoldásokat javasol, ráadásul a béke és az EU belső fejlődésének értékeit tartalmazó rendszerünket veszélyezteti.  

Avégett, hogy a migránskrízis elleni hatékonyan lépjünk fel és elkerüljük az alapjogok meggyengülését – amely saját kudarcunk felé vezet –  a munkásosztálynak követelnie kell a migránsok kiinduló országainak magasabb szintű európai segítését, ezen országok gazdasági/társadalmi minőségének javítását, nagyobb politikai nyomást kell gyakorolni a határországok demokratikus garanciáinak stabil biztosítására. Csak a hosszú távú támogatások teszik lehetővé a rövid távú hatást is. Az EU-n belüli és kívüli országok egyenlőtlenségét eredményező passzivitásnak véget kell vetni.

A békét és a prosperitást kell megpróbálnunk exportálni, a migránsok megfelelő stabilitás nélkül nem fognak megmaradni országukban, segítsük hát őket már mától.

A nemzetközi együttműködésből kiindulva ez a baloldal internacionalizálásának víziója.

Mit gondoltok erről ?

Aurora, a CDR (a Köztársaság Védelmi Bizottsága) aktivistája, július 18.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.