2019. április 14., vasárnap

Egy karikatúra margójára




A szellemes karikatúrának nagy barátja vagyok. Ez nem az. Küllemében sem, tartalmában pláne nem.

Először is, nézzünk körül Európában, akad ott még éppen elég hasonló «csúnya kelés»: Olaszország, Ausztria, Lengyelország, Hollandia, Belgium… (kormányon), vagy «csak» a parlamentben (Németország, Svédország, Dánia …). Arra nem térünk ki, hogy a legostobábbjának se jut eszébe, hogy az említett országok vezetését azonosítsa a megvezetett néppel. Stuttmann úrnak igen.
Még itthon is terjesztik a facebookon, mint egy hú, de jó poént.

Minálunk mindig azt hiszik, azt hitetik, hogy kivételek vagyunk az EU-ban: privatizáció csak itt létezik, az oktatás csak nálunk rossz, az egészségügy csak itt borzalmas, a szociális terület csak itt épült le, a nyugdíjakat csak itt éri támadás, a szélsőjobb csak itt van jelen, antimigráns politika csak nálunk van, a sajtó csak nálunk került a hatalom kezébe, a korrupció is csak magyar, a nagy multikat csak itt támogatják horribilis összegekkel, csak itt ugrasztanak össze boldog-boldogtalant, a hatalom csak itt antidemokratikus – egyszóval: «Magyarország gennyes kelés Európa testén».

Hát nem, kéremszépen. Magyarország nem kivétel.

Soha nem süllyedtünk volna ilyen mélyre az EU nélkül – sem mi, sem más tagországok. A mindenkit megillető, egységes oktatásért, az egészségügy anomáliái, a forrásmegvonás és kórházbezárások ellen harcolnak Franciaországban; a tömegközlekedés államosításáért, a felsőoktatás megfizethetőségéért Nagy-Britanniában; a prekárius munkák ellen, a szociális helyzet javításáért Németországban; a korrupció, a csalás elönti Belgiumot (Kazakhgate, Samusocial, Isppc-közpénz-lopás, Panamapapers, Swissleaks, Offshore leaks, Paradise paper, Luxfiles); a rasszizmus, a szélsőjobb szinte minden tagállamban előre- és feltört; a harmadik országokból érkező migrációt illetően pedig teljes az európai egyetértés (hiába ismételgeti Orbán az ellenkezőjét); a nyugdíjkorhatárt mindenhol megemelték, összegét megnyirbálják; annál antidemokratikusabb nincs, mint amit trojka csinált Görögországban, és az EU az ír, francia, holland népszavazások és persze a Brexit kapcsán és vég nélkül lehetne folytatni – de «Magyarország gennyes kelés Európa testén».

Az egész EU egy nagy gennyes kelés. A megszorítások állandósult, szerződésekbe, direktívákba, alkotmányokba és alaptörvényekbe (igen, az se csak nálunk van) vésett politikája. Más nem is lehet, ez a tőke Uniója.

A balnak mondott oldal pedig nem érti, nem akarja megérteni, hogy egyszerre kell leszámolni a piac uralmával, melyet a rendszerváltás óta minden kormány hűségesen kiszolgált és állami önkényuralommal, mely az előző következménye.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.