2019. november 9., szombat

ALGÉRIA: Szolidaritás az USA-ban / Milliók az utcákon/ Tömegsztrájkok





2019.nov. 8-i sz.



1./ Számadás az algériai poltikai foglyok szabadbocsátásának követeléséről San Franciscoban nov.3-án (ALAN BENJAMIN)



A San José-i bázisù Free Algeria szervezésében kb. 250, főként az USA-ban élő algériai származásù tüntető gyűlt össze. Céljuk a 9 hónapja tartó «hirak» (népi felkelés a demokráciáért és szuverenitásért) körül médiacsend megtörése és a politika foglyok kiszabadítása.
«Sem az európai, sem az amerikai sajtó figyelmét nem keltettük fel», nyilatkozta az egyik szervező. «Milliók mennek ki az utcákra a tábornokok korrupt rendszerének végét követelve, de csak a rendőri összecsapások kerülnek a hírekbe.  Békés és erőszakmentes a változásokért folyó tömegmozgalom, mert nem akarunk a polgárháború véres időszakához visszatérni, amikor százezrek életükkel fizettek».
Egy másik szervező: «Hozzá kell tennünk, hogy dec. 12-re egy ál-elnökválasztást készítenek elő, mivel a politikailag domináns erők börtönben ülnek. Bűnük csak annyi, hogy politikai véleményüknek adtak hangot. Az elnökválasztás célja nem a demokratizálódás és a szuverenitás, hanem csak arcváltás azok körében, akik a hatalmat birtokolják és meg akarják őrizni a korrupt intézményrendszert".

Az akció időpontjának kiválasztása sem véletlen: 1954. nov. 1-én robbant ki a másfél milló áldozatot kívánó nyolcéves felszabadítási háborù a francia gyarmatosítók megszállása és elnyomása ellen. A "függetlenségért harcolók legitim utódai vagyunk", jelentette ki a menet egyik résztvevője.
Az Embarcadero és a Civil Központ közötti menet jelszavai 9 hónapja minden pénteken felhangzanak:
  • One, two, three — Free the Detainees! (Egy kettő, három – szabadságot a letartóztatottaknak!)
  • One, two, three — Vive l’Algérie! (Egy, kettő, három – éljen Algéria!)
  • No to Fake elections, Throw out the Generals! (Nemet a hamis választásokra, dobjuk ki a tábornokokat!)
  • No to Fake elections, We want Freedom Now! (Nemet a hamis választásokra, a szabadságot akarunk, most!)
  • Throw the Generals in the Trash Bin, Algeria is taking back its independence! (A tábornokokat a szemétbe, Algéria visszaszerzi függetlenségét!)
  • Regime Clear Out, Democracy and Sovereignty Now! (Kiüríteni a rendszert, demokráciát és szuverenitást most!)  
A Labor Video Project és a WorkWeek Radio riportjai. adresse suivante : https://youtu.be/ZQR6tRrcXJU

A Democracy Now!  is fontos szerepet tulajdonít a tiltakozásnak, Mehdi Kaci (Berkeley) és Daikha Dridi ùjságíró (Alger): https://www.democracynow.org/2019/11/7/algerian_protests_enter_ninth_month_ahead

Az algériai óriásmobilizáicók híradásai:
1- Algir, 2019, márc. 15. https://youtu.be/JWtOAEd_cQM
2- Algir, 2019, nov. 1.  https://youtu.be/wkqYyO9c7Sg
3- Bejaia (Kabylia) https://youtu.be/cwKAmUZNQxY



                                                                         2) Mélységes vágy a valódi függetlenségre

Részlet: interjú Abdelkader Bentalebbel, a szocialista internacionalisták szervezőbizottságának (COSI, Algéria) tagjával a Tribune des Travailleurs okt. 30-i számában (Dolgozók Demokratikus Pártja, POID, Franciaország)

A nagy tömegmenetek a «hirak» [népi felkelés] alapbázisa. A tömegmozgalom egyik megállapítása, hogy a függetlenségért vívott forradalom befejezetlen maradt. Jelszava, a «Chaab ourid l'Istiqlal» («a nép függetlenségét kívánja!», utal arra a formulára, amit Hocine Aït Ahmed, a szabadságnarc nagy alakja 1962 jùliusában használt: "Felszabadítottuk az országot, most fel kell szabadítanunk a népet".
A valódi, mély függetlenségi vágy - minden téren - régóta tettenérhető.

Az illegitim kormánynak az IMF, a Világbank előírásainak megfelelő törvénykezése sokkolta a dolgozókat. Ezek a nyugdíjrendszer, a társadalombiztosítás, az egészségügy elleni támadások és ide értendő a munkatörvénykönyv reformja is.
Az IMF/ Világbank és az algériai pénzügyminisztere washingtoni összejövetelén hangzott el, hogy Algéria gazdaságát «meg kell reformálni annak teljes mélységében», integrálni a «világggazdaságba» alkalmazkodva annak «szabályaihoz és normáihoz». A nemzetközi finánctőke kapitányai privatizálni akarjk a gazdaságot, a vámhatárokat lebontani, a tőke szabad mozgását megkönnyíteni, csökkenteni a munkaerő árát és az állami működés költségeit lenullázni. Vagyis a függetlenség alatt megszerzett jogokat széttaposni.

Október 28-án országos óriássztrájk tört ki, a «mindnyájan együtt, egyszerre akcióban» a haladás érdekében szükségszerű követelménnyé vált, a tömegek igényei a szakszervezeti vezetés magaslatait is megérintették, különösen a CSA (algériai szakszervezeti konfederáció) autonóm szakszervezeteit.
A CSA hívott országos általános sztrájkra és 48 wilayában (adminisztrtatív központok) tüntetésre. A COSI szocialista internacionalistái a munkahelyükön, lakónegyedükben, iskolájukban harcoltak a sztrájk sikeréért, mivel úgy találjuk, a CSI felhívása pozitív, a tömegek akaratának megfelelve hatásos akció.
A népi mozgalom így bontakozik ki a rezsim és reakciós tervei szétfoszlatására.



                                                     3) Engedjék szabadon a politikai foglyokat (a követelés Algéria New York-i konzulának átadva)

A dokumentum tartalmazza: a «háború-és kizsákmányolásellenes nemzetközi bizottság» nemzetközi kampánya keretében szervezték; az alírók hosszú idők óta mindenfajta háborút, amerikai eredetű beavatkozást és kizsákmányolást elleneznek - kiemelten a Közel-Keleten, az észak-afrikai országokban; a /nemzeti/népi szuverenitás hívei az USA, Franciaország és a hagyhatalmak politikájával szemben; nem beavatkozni szándékoznak az algériai belügyekbe, hanem a demokratikus és emberi jogok védelmében hívják fel az algériai kormányt az összes politikai fogoly szabadon bocsátására; a dokumentumot 50 amerikai szakszervezeti és közösségi személyiség, aktivista írta alá, közöttük Mumia-Abu Jamal ùjságíró, nemzetközileg elismert amerikai politikai fogoly.

(aláírás :Millie Phillips és Colia L. Clark a szervezők nevében)

************************************

Felhívás! Követeljétek velünk együtt szabadonbocsátásukat, csaklakozzatok hozzánk a szabad és független Algériáért való harcban, küldjétek el nekünk nevetek, országotok, településetek megnevezésével: theorganizer@earthlink.net

Közel 8 hónapja szerte Algériában  rendszeresen hetente milliók mennek ki az utcákra, hogy kifejezzék a változások iránti mérhetetlen vágyat ezt skandálva: «Le a bukott rendszerrel! Népszuverenitást!». A mozgalommal párhuzamosan a megtorlás is erősödik az összes politikai hovatartozású aktivistával szemben érintve párt- és szakszervezeteket, jogászokat, fiatalokat. Közöttük:

Kamel Eddine Fekhar, a Szahara északi népe, a berberek jogvédője, aki fogolyként május 28-án hunyt el több mint 50 napos éhségsztrájk után.

Abdelouhab Fersaoui, a Youth Action Rally (RAJ) vezetőjét okt. 9-én tartóztatta le a rendőrség, miközben az algíri bíróság előtti tiltakozó tüntetésen vett részt. Vezetőtársaival együtt 10-20 éves börtönbüntetés fenyegeti őket.

Lakhdar Bouregâa 86 éves, a nemzeti felszabadító háború parancsnoka az algériai forradalom idején és a Front des forces socialistes (szocialista erők frontja, FFS), megalapítója. Június 29-én tartóztatták le a «bíróság megsértése és a hadsereg moráljának megtörése» vádjával.

Louisa Hanoune, a Parti des travailleurs (Dolgozók pártja, PT) főtitikára, akit Saïd Bouteflika (a volt elnök fivére) valamint Toufik és Tartag tábornokok ügyébe kevertek. Május 9-én tartóztatták le, katonai bíróság ítélte el «államellenes ősszeesküvésért».

Samira Messouci a Rassemblement pour la culture et la démocratie (a kultúráért és demokráciáért tömörülés, RCD) regionális helyhatósági képviselője, jún. 28-án tartóztatták le a berber zászló kitűzéséért.

A lista hosszù – kb. 200 személyről van szó.

Nekünk, aláíróknak, szakszervezeti és kőzősségi aktivistáknak az USA-ban, bármi is legyen politikai véleményünk az algériai helyzetről, a bebörtönzöttek véleményéről, kötelességünk kifejezni feltétlen szolidaritásunkat az algériai néppel, és felhívunk az összes politikai fogoly azonnali szabadlábra helyezésére!

2019.okt.21.

Első aláírók:
  • Alan Benjamin, Mya Shone és Ralph Schoenman (The Organizer lap )
  • Mumia Abu- Jamal újságíró, politika fogoly
  • Colia L. Clark, Symposium sur la violence judiciaire (Jogi erőszak szimpozium, Harlem, New York) felelőse
  • Suzanne Ross, Mumia-Abu-Jamal családjának és barátainak nemzetközi szóvivője
  • Pam Africa, Mumia-Abu-Jamal családjának és barátainak nemzetközi felelőse
Megjegyzés: a teljes felhívás, az aláírók teljes listája és Mumia nyilatkozata itt olvasható adresse http://www.socialistorganizer.org.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.