2019. október 19., szombat

Belgium, PTB (Munka Pártja): szegénységellenes kampány


(Belgium gazdag ország. Szegényekben gazdag.)

A szegénység nem fatalitás, hanem politikai választás kérdése. 
Belgiumban, ahol szintén emelkedik a szegénység mértéke, mint az EU összes tagállamában, az Eurostat számításai szerint csaknem ugyanakkora, mint Magyarországon


A PTB végigvette Belgium 3 régiójának helyzetét. Vallóniában négy gyermek közül egy szegénységben él, Brüsszelben 40 %-uk. A világ egyik leggazdagabb országában ez elfogadhatatlan – tartja a PTB – és kormányainknak csak nyilatkozataikban tűnik fel az igazágtalanság elleni fellépés.  A PTB öt pontban határozta meg követeléseit, melyekért országos parlamenti, régiós parlamenti és önkormányzati szinten harcol:

1. Valóban ingyenes oktatás mindenki számára
Elvekben az oktatás ingyenes, de minden érintett család tudja, hogy nem az. Vallóniában pl. bizonyos oktatási intézményekben fizetni kell a “gyerekek őrzéséért”, azért is, hogy a gyerekek otthonról hozott szendvicseiket délben az iskolában ehessék meg.  

2. Szociális politika a lakhatás biztosítására
A piaci alapú lakásbérletek ára folyamatosan emelkedik, a szociális lakásra várakozás listája hízik (Valloniában 40 000 személy várakozik, Brüsszelben 43 000 család, de Flandriában sem jobb a helyzet). Ezzel szemben országosan 600 új szociális lakás épül évente, azaz a jelenlegi keresletet 2086-ra lehetne kielégíteni ...
A PTB célkitűzése, hogy a lakások 20%-a szociális lakás lakás legyen, a piaci szektor áremelkedését pedig törvényileg szabályozzák.

3. Az energiához hozzájutás joga
2017-ben csak Vallóniában 6 500 családnál szüntették meg az áramhoz jutás szolgáltatását, Brüsszelben 1100-nál a villanyt, 1000-nél pedig a gázellátást. A múlt év áprilisában méginkább megkönnyítette a kormány a fizetési nehézségekkel küzdők energiától megfosztását. A PTB kiszélesítené a szociális tarifára jogosultak listáját, az energiaszegény fogyasztású háztartási gépek beszerzési és javításának támogatását.

4. A vízhezjutás joga
2010. júl. 28-án az ENSZ elismerte, hogy az ivóvízhez való jog egyetemes, alapvető emberi jog. 2005 és 2016 között Flandriában a vízszámlák ára átlagban 89 %-kal emelkedett, Vallóniában 74 %-kal, Brüsszelben pedig 56 %-kal. Antverpenben a PTB éveken keresztül harcolt a vízelzárások ellen betiltásának törvénybe foglalását követelve, a fizetési nehézségekkel küzdők számára adósságszolgálati segítséget igényelve és személyenként 15 m3 (egyedülállók számára 25 m3) fogyasztás biztosítását.

5. Stabil munkahelyek
A szegénység elleni elsőszámú garancia a stabil és korrekt módon fizetett munkahely. Vallóniában 139 000 munkanélküli van, a kormány válasza erre az volt, hogy a fiatalok bérének 75 %-át – az«ifjúsági garancia» program keretében – közpénzekből fedezi (a munkáltatók határtalan örömére). Brüsszelben ugyanezt akarja a kormány kiszélesíteni, holott a szakszervezetek már rég meghúzták a vészharangot: 2017-ben a fiatalok 56 %-a csak időleges szerződéssel állhatott munkába (2013-ban ez még csak 37 % volt). Flandriában a kormány be akarja vezetni a «Job Bonus»-t, amely a minimálbéres munkahelyeket támogatja az adófizetők terhére. A PTB megszüntetné a prekárius, alulfizetett, álvállalkozói munkahelyeket (Deliveroo, Uber, stb), és alkalmazotti állásokat vezetne be helyettük korrekt bérekkel és munkahelyi körülményekkel, a munkaerő-kölcsönzés feltételeinek szigorításával (a részmunkaidősök, a nők saját akaratán alapuló munkaidejének emelésével).
   
A szegénység elleni harc nem könyörületesség kérdése, hanem a társadalmi igazságé
A politikának a társadalom szolgálatában kell állnia, nem pedig saját magunkéban. A PTB a miniszteri, képviselői fizetéseket meg akarja felezni, a azok végkielégítését meg akarja szüntetni, hogy végre az úgymond általuk képviseltek életmódjához közelebb kerüljenek, hogy fogalmuk legyen pl. az áfaemelés tervezett bevezetéséről.
Világunkban egyre emelkedik a milliárdosok száma, a multinacionális vállalatok évről évre rekordszintű osztalékot nyújtanak részvényeseiknek – itt az ideje, hogy a gazdagok is fizessenek azért, hogy mindenki méltó életet élhessen.  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.