2019. október 18., péntek

Magyarország «Egy munkásjelölt a helyi önkormányzatban»



(Tribune des travailleurs 211.sz.)

Mi az okt. 13-i helyhatósági választások mérlege?

Tettenérhető a rendszer csődje: egyre nagyobb a távolmaradók száma. Országos szinten 47,89 %-os a részvétel (az érvénytelen szavazatokat is beleértve), de az ipartalanítás által mártirtírizált városokban, mint Bátonyterenyén (az ország északi részén) alig 40 %-os. Tehát több mint minden második dolgozónak nincs bizalma abban, hogy a választásokkal bármit is változtatni tudjon akármilyen képviselő.

Kik a választások győztesei?
Az ellenzék a 20 nagyvárosból 10-ben, közöttük a fővárosban, mondhatjuk, hogy győzött a 2010 óta hatalomban lévő Fidesz és reakciós autiter Orbán-vezetése ellen. De pontosítsunk: az ellenzék egy széles koalíció a «szocialista» párttól (MSZP) a szélsőjobbig (Jobbik) terjedően. Az 2002-2010 kőzött hatalmon levő MSZP szervezte a privatizációkat, csinált országunkból földi paradicsomot a multik számára, csatlakoztatta az országot a NATO-hoz, az Európai Unióhoz.  Ami a Jobbikot illeti, protofasiszta párt, amely most megpróbál «elfogadhatóbb» képet nyújtani magáról. A Jobbik, az MSZP és a Fidesz közös pontja, hogy mindegyik az EU keretei között, a privatizációk, dereguláciok között mozog.

A választásokon indítottatok független munkásjelölteket.
Szerény kampányunk volt, és egyedül voltunk a munkásegység kialakításának szándékával. Jelöltjeink munkások, baloldali aktivisták, közöttük romák, sem a kormánypárt, sem a szélsőjobbtól a liberálisokon át a «szocialistákig» és szatellitjeikig vezető szövetség mellé nem állt be. A munkanélküliség (majd a hosszas Fidesz-uralom) tönkretette Bátonyterenye munkásvároskában egy önkormányzati helyet értünk el. Képviselőnk egy baloldali szocialista, pártja felfüggesztette alapszervezetével együtt. Az eredmény ugyan szerény, de nem tekintem kudarcnak, megmutattuk nyilvánosan, hogy létezünk, harcolunk. Tudatában vagyunk annak, hogy ez nem elég, folytatni akarjuk, hogy segítsük a dolgozók küzdelmét, "kis köreit" létrehozva. Kampányunk fárasztó volt, de gyümölcsöző.

(beszélgetés J.S., nemzetközi munkásaktívával)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.