2019. október 14., hétfő

A tőkés “demokrácia” csődje



Országos szinten 47,89 % szavazott, az érvénytelen voksokat is beleszámítva. Az évek óta tartó folyamat bizonyítja, egyre nagyobb a távolmaradók népes tábora, Bátonyterenyén, ebben az ipartanított mártívárosban a választók 59.77 %-a nem találta értelmét annak, hogy elmenjen szavazni, nincs bizalma abban - joggal -, hogy szavazatokkal alapvető változást lehetne elérni.

Talán az egész országban sem volt ilyen baloldali egység (független munkásegység). 
Nemigen kell magyarázni, már a kampányban jelentős hátránnyal indultunk a fidesznyik-csapattal és (az álellenzékkel összeborult) Jobbikkal szemben. 
Természetesen feltettük a kérdést: mire megyünk az önkormányzati választáson indulással? Tudtuk nagyon jól, hogy a testületbe jutásra az esély igen csekály, talán néhány hely a listáról, s még kevesebb programunknak az abban való képviseletére. Mégis, időt, energiát és anyagiakat «bedobva» indulnunk kellett meg- és felmutatva: létezünk, küzdünk, képesek vagyunk szervezetten összefogni – baloldali szocialisták, munkáspártiak, szakszervezetisek – taktikai jobbfelé kacsingatás nélkül is. Az önkormányzatban egy (kompenzációs) helyet értünk el, polgármesterjelöltünk fogja elfoglalni.

A helyhatósági választások során más fegyverünk nem volt (és nem is lehetett), mint a munkásmozgalom hagyományai szerinti etika, tiszta kéz, tudás: «a társadalmi egyenlőség érvényre juttatása és az általános (szociális) jogok, szemben a kiszolgáltatottsággal, egyenlőtlenséggel; a kisebbségek és a hátrányosabb helyzetű csoportok jogainak támogatása, szabadságjogok és gazdaságilag nagyobb állami szerepvállalás követelése».

Magánzsebek tömésében, harácsolókkal, hazugokkal, tolvajokkal, rasszistákkal semmilyen szinten nem működtünk együtt, célunk pedig - változatlanul - a helyi munkások (volt, jelenlegi és jövőbeli) dolgozók) helyi politikai érdekérvényesítése a helyi elitek helyett; a dolgozó lakosság szolgálata, közszolgáltatások bővítése (a presztizsberuházások helyett); a helyi osztályharc erősítés; igazságos, egyenlő, szolidáris megvalósításának segítése a lehető legdemokratikusabb (oda- és visszajelzésen alapuló) képviselettel, a számonkérhetőség biztosításával.

Nem vallottunk kudarcot, még ha a győzelemnek még nem is jött el az ideje, a munkát megkezdtük. Csatlakozz hozzánk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.