2019. október 5., szombat

A IV. Internacionálé (Oroszország)



Az Oroszországi Föderáció munkásaktívái vagyunk, az Átmeneti program hívei: «A kapitalizmus agóniája és a IV. Internacionálé feladatai. A tömegek mobilizálása az átmeneti követelések mint a hatalom megragadásának követelései)»; a IV. Internacionálé rekonstrukciójának szervezőbizottsága mellett állunk.

Orosz nyelven létrehoztunk egy internetes oldalt avégett, hogy az oroszországi munkásosztállyal megismertessük az internacionalista irányzat a IV. Internacionálé újjászervezési dokumentumait és téziseit.  

Marxisták vagyunk, a munkásosztály függetlenségéért harcolunk, amely függetlenség nélkül nem képes saját érdekeinek megvédésére.
Mélyen hisszük, hogy saját szervezet nélkül a munkásosztály – semmi; kompromisszumok nélkül küzdünk tehát a munkásmozgalomért, elsősorban szakszervezetei védelméért az állammal, kormányokkal, munkáltatói «partnerséggel», egyházzal, civilszervezetekkel és minden politikai párttal szemben (ideértve a kommunista és munkáspártokat is).
A függetlenség azonban nem csak a munkásszervezetek meglétét jelenti, hanem saját információforrásait is. Éppen ezért támogatjuk a független munkássajtót, annak fejlődését, veszünk részt különböző független publikációk közzétételében és minden alkalmat megragadunk a dolgozók saját hangjának közlésére.

A lenini bolsevik szovjet hagyományok folytatói vagyunk, melyek opponáltak a sztálini degenerálódásnak, védték a Szovjetuniót és az októberi vívmányokat a bürokraikus rezsim ellen.
1991-ben a Szovjetunióban ugyanezek a párt-és állami vezetők restaurálták a kapitalizmust, Trockijnak az 1930-évek végék leírt  prognózisát megvalósítva. Az októberi forradalom szigetecskéit – ingyenes oktatás, egészségügy, dolgozói nyugdijak, stb.–  mára hosszas aggodalmaskodás nélkül lebontották, átadták a tőkének. Szinte a teljes társadalmi harc a szovjet örökség védelme körül forog. Nem fogjuk abbahagyni az 1917 októberi forradalom védemét, visszaszerzését.
Ez a harc azonban nem a múltba visszatérést jelenti, hanem egy ugrást a jövőbe.

A kapitalizmus létezésével eleve kiegesztelhetetlen ellentmondásokat szült, ennek reakciójaként a tömegek ellenkezését provokálva. Ennek egyik kulmináns pontja a soktízeres tüntetések a nyugdíjreform ellen, a független szakszervezetek létrehozása, a marxista körök, baloldali szervezetek feltűnése. A jövendő történelmi fejődés számtalan hirdetői között vagyunk mi is.

Internacionalisták vagyunk. Csak egy munkásosztály létezik a világon; a Munkás Internacionáléért harcolunk; a háborúk és kizsákmányolás ellen; a világ proletárjainak egyesüléséért, bármilyen is legyen nemzetiségük.

A népek önrendelkezési jogaiért küzdünk – minden imperialista nemzetközi intézmény ellen mint a Valutaalap, Világbank, ENSZ, NATO, Európai Unió.
Minden állami imperialista politikával szemben állunk, ideértve az Oroszországi Föderáció sziriai és ukrajnai beavatkozását is, ahova az orosz dolgozókat küldik meghalni mások érdekeikért.  

A munkásegység hívei vagyunk. A munkásosztály nem tudja osztályellenségét legyőzni csak a dolgozók és szervezeteik (szakszervezetek, pártok, stb.) egységében.

Az emberiség és környezetének védelméért állunk ki. Nem vagyunk az «ökológia az ember ellen» követője. A természetet fenyegetésének egy a gyökere: a csődöt mondott kapitalizmus, a termelőeszközök magántulajdonán alapuló rendszer és ennek végső szlogenje, a “profitot minden áron”.

Minden demokratikus jogot támogatunk, melyeket szavakban ugyan a tőkés állam elismer, de a gyakorlatban erőszakot vesz rajtuk. Az imperializmus korában egyedül a proletariátus képes a népek túlnyomó többsége számára a demokratikus jogokat védelmezni, harcolni a demokráciáért, és ez elválaszthatatlan a szocializmusért vívott harctól. Egy másodpercig se higgyünk az úgynevezett “liberális ellenzéknek”, hogy az felszabadítaná a dolgozó népet a rezsim oligarcháinak és bürokratáinak elnyomása alól. Mást nem szabadítana fel, mint egy másik csoport tőkést az egyik alól.

Nyitottak vagyunk minden együttműködés előtt, egymással egyenlő módon, minden munkás-, kommunista szervezettel és nemzetközi csoportosulások orosz reprezentánsaival.

Ha úgy érzed, közel állsz elveinkhez, örülnénk, ha magunk között látnánk! A dolgozók emancipációjáért és egységéért! A jövő a mienk!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.