2019. október 16., szerda

A kurd nép drámája




Okt. 9-én a török hadsereg átlépte a határt és véres offenzívába kezdett Szíria északi területén. Ezt a kurd milíciák (a kurd Dolgozók Pártjához, a PKK-hoz kapcsolódó YDG és YPD) ellenőrzése alatt álló területet hívják Rojavának.

A világban - és Törökországban is - a dolgozók és a elnyomott nép szimpátiája (1) a kurd nép felé fordult, amelyet ismét vérfürdő fenyeget.

Erdogan "szultán", mely saját országában is gyengülni látszik munkásellenes intézkedései miatt, arra számít, hogy a hadművelettel kialakíthatja maga körül a nemzeti egységet a fasizálódó szélsőjobbtól a kemalista Köztársasági néppártig (CHP).

Senki nem reklamálhatja a demokráciát és a népek önrendelkezési jogát anélkül, hogy ne ismerné el az elnyomott kurd nép nemzeti jogait.

Előbb az imperialista nagyhatalmak, Franciaország, Nagy-Britannia a Lausanne-i szerződéssel (1923), majd az Egyesült Államokkal együtt rajzolják meg a közel-keleti határokat befolyási övezetve bontva. Ők az elsődleges felelősei a kurd nép nemzeti jogainak megtagadásáért, melyet minden regionális rezsim kivétel nélkül - szintén tagad.

Nyilvánvaló, hogy semmiféle bizalmunk nem lehet Trumpban, amikor ”szankciókkal” fenyegeti Erdogant, ha az ”embertelen módszerekkel vezeti offenzíváját” (egyáltalán: lehet azt másképpen?)

Milyen súlyuk van az amerikai imperializmus számára a kurdoknak Törökországgal szemben, amely a NATO oszlopos tagja a Közel-Keleten?
A kurd nép nem számíthat az Európai Unióra sem, Macronra vagy Merkelre csakúgy nem, mint az ENSZ-re – mind fütyül a népek jogaira (2).

Az utóbbi években az YPG-YPD (tehát a PKK) az USA-val kötött egyezményt választotta, így az amerikai adminisztráció a kurd milíciákra támaszkodott, felfegyverezte, felhasználta azokat … egészen eddig, amikor ejtette őket. Trump bejelentette, hogy kivonja csapatait Szíriából, hogy Erdogan profitálhasson ebből támadása megindításához.

A kurd mozgalmak minden vezetője által a nagyhatalmakkal csakúgy, mint a regionális hatalmakkal kötött szövetségi stratégiája egy évszázada mindig ugyanazt az eredményt hozta, a kurd nép kárára. Itt a dráma.

Nem kell elfelejteni, hogy ha Szíriában ma egy újabb mészárszék készül, az az USA, Franciaország, Nagy-Britannia és török, katari, szaudi cimboráik 2011 óta állandósult beavatkozásának folyománya, ezek táplálták a felbomlás háborúját, amely 500 ezer halottat és milliós menekültáradatot okozott (3). E beavatkozás volt az ISIS televénye is.

Az egész világon az elnyomott népek csakúgy, mint a dolgozók, csak saját magukra, saját erejükre számíthatnak.

(1) 24 óra alatt 2 újságírót és 21 internautát tartóztattak le ”terrorista propagandával” és ”gyűlöletre szítással” vádolva, mert megtagadták Erdogan piszkos háborúját.
(2) Persze, ez nem jelenti, hogy ellentmondások ne lennének az imperialista hatalmak között is. Pl. Macron és minisztere Le Drian szerint a török támadás azzal fenyeget, hogy az elfogott és most kiszabadult ISIS-foglyok ”Európa békéjére jelentenek veszélyt”. De Trump szerint: ”America first”!
(3) A szíriai rezsim támogatásától sem biztosítunk senkit, ez a rendszer ugyanolyan ”lélektelenül”, mint a többi, az USA mellé állt az 1991-es iraki háború idején.

J. A.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.