2020. február 18., kedd

Hol tart a világgazdaság? (1.rész)





LInternationale 17

Hol tart a világgazdaság?
1. rész

Pierre CISE és Daniel GLUCKSTEIN

Az egész világ úthenger alá került: elbocsátási tervek, deregulációs intézkedések, prekaritás, privatizációk és a szociális védelem lerombolása. A dolgozók saját bőrükön érzik gazdasági helyzetük romlását.

Eltökélten folytatják harcukat minden földrészen a munkásosztályt és a fiatalságot elszegényítő pokoli masina ellen.

De mégis, a 2007-2008-as válság és következményei végképp hátat fordítottak a tőkés szempontból prosperáló gazdaságnak?

Messze vagyunk attól.

A válaszra,  hol is tart a világgazdaság, a tőkéseknek és szószólóiknek más módszereik vannak – szemszögük csak aszerint változik kicsit, hol találták meg helyüket.

«A Wall Street dialmasan zárta az évet»...

Ha a főbb tőzsdéken elért profitból indulunk ki, a 2019-es év minden addigi rekordot vert. “A Wall Street diadalmasan zárta az évet”, írta a L’Echo francia pénzügyi napilap (1). A 2019-es év folyamán az amerikai tőzsde 3 alapvető indexe – a Dow Jones, a S&P 500 és a Nasdaq – 23 %, 22 % és 36 %-ban nőttek. Ugyancsak növekedést regisztrálták az európai tőzsdék: 23- 29 %-ot a német, francia, olasz és az európai STOXX 600, amely a 600 első vállalatot tartalmazza. Csak a londoni tőzsde teljesített kevésbé jól (a Brexittel összefüggésben).

Fraciországban 2019-ben 60,2 milliárd eurót utaltak a párizsi tőzsde CAC 40 vállalkozásai részvényeseiknek (2) osztalék formájában, vagy részvényvásárlás során. 2018-hoz képest 12 %-kal nőtt és 2007 óta a legmagasabb.

A jelen cikk írásakor az amerikai pénzügyi piaci adatok 2019-ről még nem publikusak. De a 2018-asak is elképesztőek: Wall Street vállalati részvényesei kevéssel több mint 1 100 milliárd dollárt vághattak zsebre, ebből 1 000 milliárdot részvényvásárlással, tehát a számok bőven felülmúlják a 2007-2008-as válság előttit. Bizonyíték, hogy a tőkés profit, főként a multinaconális, szélesen elégséges a tőke birtokosai számára.

... Hedge funds és befektetési alapok ünnepelnek...

A hedge funds és a befektetési alapok számára szintén megvan az ok az ünneplésre. Ezek a szervek szolgálnak klienseik tőkéjének elhelyezesére (nyugdíjalapok, nagy amerikai egyetemek alapítványai, szuverén alapok, családi vagy részben/egészben multimilliárdos, stb.), 2019-ben rekordprofittal szolgáltak az általuk kezelt tőketulajdonosoknak és maguknak.

A hedge funds, amelyeknek 3 250 milliárd dollár fordult meg a kezén, a múlt évben 222,5 milliárd dollár hasznot generált: 44,5 milliárdot saját maguknak, 178 milliárdot az ügyfeleknek, az eredmény felülmúltja a korábbi 2013-as rekordot. Az első 20 hedge fund háromszor annyi profitot produkált, mint 2018-ben, holott 2007-2008-ban a váság miatt 29 milliárd dollárt veszítettek klienseik.
Elmondhatjuk, hogy a vagyonos tőkebirtokosok kiváló egészségnek örvendenek. (3)

A befektetési alapoknál és részvénykezelőknél szintén minden rendben – egyik világszintű leaderje a BlackRock, amely a nyugdíjrendszer lerombolásával Macront inspirálta a munkásosztály elleni harcban (4). Ahhoz, hogy fogalmunk legyen ezen alapok hatalmáról, tudni kell, hogy 2018 végén a 400 legnagyobb  a világon 74 900 milliárd dollárnyi tőkét kezelt. Az összeg megfelel annak az összegnek a 88 %-ának, amit a világ kereskedelemben és -szolgáltatásban egy év alatt lebonyolított.
A Blackrock – a jan. 15-én kőzzétett információk alapján – egymaga 7 429 milliárd dollár tőkét kezel (az USA, a világ legerősebb hatalma GDP-je 36 %-ának felel meg). Megbizatásaként 14,5 milliárd dollárt kapott, melyből 5 milliárd dollárt profitként. Ezek a számok szintén állandóak évek óta, de a BlackRock konkurenseinél is ez a tendencia, hiszen a multinacionális vállalatok nagylelkű osztalékai is itt kötnek ki további fialtatás céljából.

1 - Les Échos, 27 décembre 2019.
2 - A számok az év elején jelentek meg. A francia nyugdíjrendszer “reformja” kapcsán a spekuláció számára újabb lehetőség nyílt, ahogyan a munkásosztály harca kontextusában is felvillan.
3 - Ahogyan a franciaországi tüntetések és sztrájkok folytatódtak a nyugdíj ellenreformjával szemben, Macron Becsületrenddel kitüntetett barátjával, a BlackRock felelős vezetőjével és más alapok felelőseivel találkozott, hogy Franciaországban bevezesse, általánossá tegye a nyugdíjalapokat.
4 - La Tribune, 10 décembre 2019.

(Folyt. köv)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.